Okamurův hasič slovně postříkal Zaorálka a přirovnal ho k Parkanové

15.05.2014 9:12

Kandidát hnutí Úsvit do Evropského parlamentu Jiří Nekovář, profesí hasič, se na Facebooku lídra hnutí Tomio Okamury vymezil proti současné zahraniční politice. Rozčílil jej zejména ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten se podle něj „servilně plazil“ před čínským ministrem, a ani ho nenapadlo řešit otázky, které trápí české občany.

Okamurův hasič slovně postříkal Zaorálka a přirovnal ho k Parkanové
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hasič Jiří Nekovář (vlevo), kandidát Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury do Evropského parlamentu

Tím hlavním problémem ve vztahu k Číně podle něj je kopírování výrobků, kterými pak Číňané zaplavují svět. Udatného českého ministra, a ani české europoslance, však ani nenapadne za české výrobce, investující miliardy do vývoje, bojovat.

„Není dne ani hodiny, kdyby byl člověk v klidu v této zemi,“ píše Okamurův kandidát pod titulkem „Jak jsem se zase leknul“. Leknutí prý nastalo ve chvíli, kdy si Nekovář pustil televizi a viděl v ní ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka.

„Parkanová v kvádru a v brýlích,“ ohodnotil vystoupení šéfa diplomacie. Rozčílilo jej, že Zaorálek „bez špetky národní hrdosti podkuřuje Číňanům“. Nejde prý jen o oblíbenou otázku Tibetu. Naše firmy podle něj mnohem více trápí bezbřehé kopírování výrobků čínskými výrobci, kteří si z patentové ochrany dělají dobrý den. Ale ministra zahraničí tento problém očividně ani nenapadl. „Na to by si asi pan Zaorálek a naše zahraniční politika netroufla,“ konstatuje hořce Nekovář.

Jeho druhý příspěvek se týká vztahu Čechů a Evropské unie. Podle něj již Jiří z Poděbrad, dnes některými oslavován jako náš „první Evropan“ zamýšlel spojenectví evropských zemí především na bezpečnostní bázi, jako ochranu před vpády „ze severu i z jihu“. A z toho by prý mělo vycházet i dnes naše uvažování o Evropě.

„Češi jsou malá země s velkou kulturní tradicí. Také jsme vždy patřili k evropské špičce v průmyslu,“ připomíná. O to více jej prý šokuje, že každého zvoleného europoslance „pohltí“ Brusel a není za ním vidět žádná činnost ve prospěch mateřské země.

„Když jednou týdně nepostřehnu ve zprávách, že náš europoslanec za něco `bojuje`, tak byli zvoleni špatní lidé,“ vyjadřuje svůj názor kandidát Úsvitu. A jako příklad, kdy europoslanci nejsou schopni řešit ani ten nejzásadnější problém, uvádí ještě jednou problematiku „kopírování“ výrobků v Číně.

„Tato země klidně, bez patentu nebo licence, okopíruje a beztrestně prodává vlastně cokoli,“ rozčiluje se. Evropští poslanci prý proti tomu nedělají nic, ale o to raději regulují vnitřní trhy a vytvářejí překážky pro vlastní výrobce.

„Více českých nápadů a podnětů do Bruselu! A poctivě se za ně `prát`. A méně nápadů z Bruselu do Čech,“ zakončuje svůj příspěvek kandidát Úsvitu.

Co přesně napsal Jiří Nekovář:

Jak jsem se zase leknul
Není dne ani hodiny, kdyby byl člověk v klidu v této zemi. Pustím si televizi a zrovna je tam na přetřesu pan Zaorálek. Chvilku sleduji o co jde a docela mě zamrazí. Parkanová v kvádru a v brýlích. Jako by nestačilo to jednání s Číňany samo o sobě. Když přiletí delegace českých podnikatelů do Pekingu, tak se s nimi nikdo ani kloudně nebaví. Přijde jeden úředník, řekne jasně a zřetelně, co ho zajímá z výroby. Když tam není nikdo, kdo by to nabídnul, otočí se a jde pryč, žádné jednání. Byli tady nějací Češi, bydlí prý uprostřed Evropy v nějakém hotelu CZ pro deset milionů lidí. Prostě nezajímavá parketa. Ale pan Zaorálek bez špetky národní hrdosti podkuřuje Číňanům otočením korouhvičky v otázce Tibetu. Přitom je právě třeba zastavit bezbřehé kopírování výrobků, nerespektování patentů. Na to by si asi pan Zaorálek a naše zahraniční politika netroufla. A co dělá v této otázce Evropská Unie?


Evropská unie a Češi
Spojená Evropa, to už roku 1458 prosazoval český král Jiří z Poděbrad. Měl na mysli především společnou bezpečnost zemí. Před vpády ze severu i jihu. Byl to nápad, který jsme dovedli do určité podoby až nyní. Evropská unie je v plenkách, národy se rozdělily na euroskeptiky a eurooptimisty. Je třeba tuto problematiku vnímat reálně . Jasně a srozumitelně formulovat naše požadavky v eurozóně. Zachovat plně českou identitu a nedopustit vměšování unie do našich vnitřních věcí. Češi jsou malá země s velkou kulturní tradicí. Jsme uprostřed Evropy. Také jsme vždy patřili k evropské špičce v průmyslu. O to více mě šokuje účast našich europoslanců v europarlamentu. Vždy je někdo zvolen a jako by ho unie pohltila, žádné prohlášení, žádná viditelná činnost ve prospěch mateřské země. Naši lidé musejí být vidět a slyšet. Když jednou týdně nepostřehnu ve zprávách, že náš euro poslanec za něco ,,bojuje“, tak byli zvoleni špatní lidé. Zajímavé je, jak funguje obrana proti levnému dovozu třeba z Číny. Tato země klidně, bez patentu nebo licence, okopíruje a beztrestně prodává vlastně cokoli. To je špatně. Kde je ochrana evropského trhu? Co dělají evropští poslanci? Jak je možné, že evropská unie reguluje vnitřní trhy a nebrání se expanzi výrobků za dampingové ceny? Možná jsem už v roce 1991 držel v ruce odpověď na mnoho dnešních otázek. ,,Bílá kniha“ - že nevíte, co to je? Byla to studie EU, která na svých stránkách představila vizi budoucí Evropy. A Česká republika v této knize byla do budoucna prezentována jako agro-turistická země. Myslím, že je potřeba se nad tímto zamyslet. Více českých nápadů a podnětů do Bruselu! A poctivě se za ně,, prát“. A méně nápadů z Bruselu do Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…