Okrádání a zneužívání uprchlíků! Neziskovka přišla se šokující informací

10.11.2020 15:40

Server britského listu The Guardian upozorňuje, že Evropská komise začala vyšetřovat, jak se na chorvatských hranicích zacházelo a zachází s migranty a uprchlíky, objevují se totiž podezření, že migranti a uprchlíci byli na hranicích EU okrádáni a zneužíváni chorvatskou policií. Podnět pro vyšetřování podala nezisková organizace Amnesty International.

Okrádání a zneužívání uprchlíků! Neziskovka přišla se šokující informací
Foto: Amnesty International
Popisek: Amnesty International - logo

„Bylo zahájeno oficiální vyšetřování údajné neschopnosti Evropské komise chránit práva migrantů a uprchlíků, kteří byli údajně okradeni a zneužíváni policií na chorvatských hranicích,“ uvedl britský The Guardian s tím, že v hledáčku komise je také pohraniční incident na hranicích Chorvatska a Bosny a Hercegoviny, při kterém byl údajně zastřelen migrant.

Článek je na serveru doplněn fotografií se zakrváceným obličejem migranta, který se prý dostal do křížku s chorvatskou policií.

Chorvatská strana obvinění z páchání násilností na hranicích opakovaně odmítla. Odpovědné úřady v říjnu přislíbily, že vše pečlivě prověří, aby odstranily jakékoliv pochybnosti o tom, že chorvatská policie páchá cokoli, co by páchat neměla.

Stížnost na chorvatskou policii podala nezisková organizace Amnesty International, která monitoruje porušování lidských práv ve světě. „V průběhu let Amnesty a další organizace dokumentovaly četná porušení  (lidských práv), včetně bití a mučení migrantů a žadatelů o azyl ze strany chorvatských policistů, jejichž platy mohly být placeny z fondů EU,“ prohlásila ředitelka Amnesty pro oblast EU Eve Geddie.

List uvedl, že už v červnu upozorňoval na to, že chorvatská vláda pravděpodobně nevydala prostředky určené pro dohled nad činností policistů právě na tuto činnosti. „Jeden z úředníků Evropské komise soukromě varoval, že zveřejnění informace o nevyčerpaných prostředcích bude jistě považováno za 'skandál‘,“ napsal The Guardian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …