Olympionici v důchodu: reprezentovali svou zemi, teď žijí z almužny

02.03.2012 7:22

Reprezentovali Českou republiku na různých šampionátech, kvůli nim se o malé zemičce ve středu Evropy mluvilo. Teď ale stárnou a stát k nim přestal být shovívavý. Dokonce jim - stejně jako všem ostatním důchodcům - chce zmrazit penze.

Olympionici v důchodu: reprezentovali svou zemi, teď žijí z almužny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stop vládě

"Jsem zklamaný, že v parlamentu nepřijali návrh, aby bývalí úspěšní sportovci měli k důchodu nějaký bonus. Mají to v Polsku i Maďarsku, u nás ne. To je ostuda tohoto národa," řekl deníku Aha! wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš. "Po triumfech se s nimi politici hned fotí, ale aby pro ně něco udělali, to ne. Když někdo reprezentoval a má důchod sedm tisíc, to je přece průšvih."

Ve sněmovně už jednou byl návrh, aby stát sportovcům k důchodům něco připlácel. "Topolánek řekl, že je to cesta do pekel, a smetl to ze stolu. Přitom by se jednalo o olympioniky, kteří mají medaili do roku 1989," připomněl Jiří Holeček, někdejší hokejový brankář a trojnásobný mistr světa a držitel dvou olympijských medailí. "Každý rok kolem deseti z nás zemře."

Zmrazení důchodů považuje Holeček za nehorázné. "V pořádku by bylo, kdyby ti, co mají přístup k penězům, tolik nekradli," podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …