Omluvte se, přikázal soud Babišovi. Ten to odmítl, ale Sobotka dal průchod radosti

27.09.2016 21:32

Soud dnes uložil ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby se omluvil moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) za svůj televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův „kšeft“ a „tunel“, píše ČTK. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nad touto zprávou zajásal.

Omluvte se, přikázal soud Babišovi. Ten to odmítl, ale Sobotka dal průchod radosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Omlouvat se Babiš naopak nemusí za přirovnání Nováka k bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi. Babiš má také Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100 000 korun, krajský politik chtěl dvojnásobek. Verdikt není pravomocný, Babiš obratem vzkázal, že se odvolá. Výroky o „kšeftu“ a „tunelu“, které ministr pronesl loni v srpnu v České televizi, byly podle soudkyně Simony Kačerové z Okresního soudu Praha-západ dehonestující. Vicepremiér má zveřejnit omluvu ve třech celostátních listech – Mladé frontě Dnes, Právu a Deníku, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku.

„Gratulace hejtm. Novákovi k jasnému rozsudku soudu a také k tomu, že se nenechal zastrašit hnojometem A. Babiše a trval na spravedlnosti,“ rýpl si předseda vlády Sobotka do svého koaličního partnera a vicepremiéra a vicepremiéra ve své vládě.

Za přirovnání k Rathovi souzenému za korupci, které Babiš pronesl o měsíc později v pořadu Partie televize Prima, se ministr omlouvat nemusí, protože vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor. Konkrétně řekl, že „rozdíl mezi hejtmanem Novákem a Rathem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně“.

Babiš dnešní verdikt odmítl, omlouvat se nehodlá a na svých výrocích trvá. Zopakoval, že Rath a Novák se liší pouze v tom, že moravskoslezského hejtmana nechytili. Nováka označil za jeden ze symbolů korupce v krajích a karvinskou průmyslovou zónu za pochybnou. Také moravskoslezský hejtman počítá s tím, že spor bude dále pokračovat. Rozsudek ho nicméně potěšil. Poblahopřál mu k němu i premiér a stranický šéf Bohuslav Sobotka, podle nějž se Novák „nenechal zastrašit hnojometem A. Babiše a trval na spravedlnosti“.

Novák si u soudu stěžoval na to, že výroky dostaly pod velký tlak nejen jeho samého, ale i jeho rodinu včetně nezletilé dcery. Podle hejtmana Babiš útočil v osobní rovině, jež neměla nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý ve skutečnosti vadí, že mu Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu.

Evropský soud pro lidská práva

Babiš k soudu nedorazil. Jeho právník argumentoval tím, že ministr pouze vyjádřil, že pro něj Novák není důvěryhodnou osobou. Takové výroky jsou prý v politice zcela běžné a přirovnání k Rathovi reagovalo na reportáž České televize, která Nováka spojila s obviněným ostravským lobbistou Martinem Dědicem. Advokát připomněl i judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, podle níž je pro voleného zástupce lidu svoboda projevu obzvlášť důležitá. Upozornil na to, že stejný judikát citoval i odvolací senát v kauze Ferdinanda Peroutky, tedy sporu novinářovy vnučky s Hradem o výrocích prezidenta Miloše Zemana. V tomto sporu se Hrad rovněž odmítl omluvit za některá vyjádření, a to navzdory pravomocnému rozsudku.

Ohledně karvinské průmyslové zóny Nad Barborou Babiš kritizoval to, že by měl stát kvůli jejímu vybudování vykoupit pozemky od miliardáře Zdeňka Bakaly. Novák u soudu poukázal na to, že Babiš loni v červenci pro průmyslovou zónu sám hlasoval na schůzi vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…