On se ochotně tulí k Putinovi i čínským komunistům. Je to tragédie, odplivl si Schwarzenberg z Bakalových novin

04.09.2015 9:44

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v rozhovoru pro Hospodářské noviny obul do prezidenta Miloše Zemana. Sepsul ho zejména za zahraniční politiku, která je dle něj v podání české hlavy státu tragédie. Schwarzenberg se také vyjádřil k uprchlické krizi a nastínil cestu, jak z ní ven.

On se ochotně tulí k Putinovi i čínským komunistům. Je to tragédie, odplivl si Schwarzenberg z Bakalových novin
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

„Máme, co jsme si zvolili. Je to velmi smutná podívaná, poněvadž image českého státu vlivem tohoto prezidenta velmi utrpěla. Když to porovnáte s hlavami jiných států, tak každý vidí, že tohle nám opravdu prospěšné není,“ myslí si předseda TOP 09. „Je to tragédie. Ale očekával jsem to, i když jsem překvapený, jak rychlý ten vývoj u něho je,“ dodává.

Již v pořadí druhá návštěva českého prezidenta v Číně ani setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem Schwarzenberga nepřekvapily. „On se pod záminkou toho, čemu se říká ekonomická diplomacie, ochotně přitulí jak k Putinovi, tak k čínskému vedení. Úplně opustil obranu lidských práv, což byla tradice české zahraniční politiky od dob Václava Havla a Jiřího Dienstbiera. Asi ho baví stát na tribuně vedle Putina a Si Ťin-pchinga,“ míní předseda TOP 09.

Příčinou, proč to Zeman dělá, je prý stejně jako u Klause ješitnost. „Vždycky jsem mu záviděl jeho sebevědomí. Já bych se rád cítil v sobotu a v neděli tak dobře jako on po celý život,“ přiznává Schwarzenberg. Jeho matka mu prý říkala: „Víš, co jsem pochopila? Že největší blbosti a největší zločiny tihle lidé nedělají kvůli sexu a kvůli prachům, ale vždycky a jedině z ješitnosti,“ podělil se Schwarzenberg o zjištění své matky.

Migrační vlnu dle něj způsobilo naše zanedbávání Balkánu. „Nešťastné rozhodnutí Evropské unie, že po přijetí Chorvatska je na dlouhou dobu přístup dalších zemí do Unie uzavřen. Proti tomu jsem ještě jako ministr zahraničí marně bojoval. Několikrát jsem řekl, že buď my jako Unie přineseme džoby na západní Balkán, nebo lidé přijdou s těmi džoby do Unie,“ nachází Schwarzenberg příčinu migrační krize.

Tu by dle jeho soudu vyřešily velké investice z EU. „Dokud nebudou mít balkánské země záruky bezpečnosti a nebudou mít přístup na evropský trh, tak tam žádný investor nepůjde, a tudíž tam bude nezaměstnanost, a ti lidé půjdou pěšky nebo vozem na Západ,“ uvádí Schwarzenberg s tím, že bez toho, že v těchto zemích nezaložíme továrny, nemá uprchlická krize řešení. A stejné je to prý i s Afrikou.

Nápad prezidenta Zemana poslat vojáky na naše hranice považuje Schwarzenberg za blbost. „To bychom museli opravdu vybudovat novou železnou oponu, s elektrickým drátem a minami a vším, co tady bylo. To jsou všechno kecy! Bohužel ti lidé nepřemýšlí a nemluví seriózně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…