On ten Zeman nejen lže, ale ještě ohrožuje bezpečnost nás všech. Všichni jeho protikandidáti spráskli ruce nad nápadem dát milost Kajínkovi

13.05.2017 8:46

Milost, kterou se rozhodl prezident Miloš Zeman věnovat odsouzenému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi, vzbudila velké ohlasy. Ať už pozitivní, či negativní. Deník Blesk se věnuje tomu, jak se vyvíjel Zemanův pohled na věc. Přináší však také názory prezidentských kandidátů.

On ten Zeman nejen lže, ale ještě ohrožuje bezpečnost nás všech. Všichni jeho protikandidáti spráskli ruce nad nápadem dát milost Kajínkovi
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Ještě loni v únoru totiž Zeman Kajínkovi vzkazoval, že od něj milost čekat nemůže. Před svým zvolením pak Zeman sliboval, že milostmi bude šetřit a případně je má připravené pro těžce nemocné a odsouzené za méně závažné trestné činy. Do této chvíle pustil na svobodu sedm lidí. A nyní – odsouzeného dvojnásobného nájemného vraha Jiřího Kajínka. 

Za Zemana se v komentáři pro deník Blesk postavil například hudebník František Ringo Čech. „Jsem Milošovi vděčný, že mu pomohl. Kajínek nic neudělal. Dvacet let je příliš, chovali se k němu jako prasata,“ míní Čech s tím, že jak to opravdu bylo, ví jen bůh a Kajínek.

Ozývají se však také politologové, kteří mají za to, že propuštění Kajínka je jen zastíracím manévrem problémů s odvoláním ministra financí Andrejem Babišem (ANO). To si myslí politolog Tomáš Lebeda. Politoložka Vladimíra Dvořáková pak v Zemanově kroku vidí tah před prezidentskými volbami. 

A co si myslí textař Michal Horáček, který sám o Pražský hrad bojuje? „Není to správné, protože když přejímal úřad, učinil jednoznačný slib. Řekl, že se vzdává práva na amnestie a milosti,“ podotkl s tím, že nyní Zeman omilostnil doživotně odsouzeného vraha. 

Ještě radikálnější je pak ve svých slovech další kandidát, lékař Marek Hilšer. „Nejenže nám prezident lhal, ale především vážně ohrožuje bezpečnost běžných občanů této země. Rád bych věděl, jak se podívá do očí lidem, které může jeho rozhodnutí v budoucnosti vážně poškodit,“ míní.

Oproti tomu akademik Jiří Drahoš svá slova mírnil. „Teoreticky můžeme v každém rozsudku shledat to, že ten dotyčný, který je obviněn třeba z vražd atd., může být teoreticky nevinný. Nevím, jestli prezident je ten člověk, který má tyto věci řešit,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…