Ona pracuje jako ošetřovatelka, on jako řidič. V Londýně se dvěma dětmi bydlí ve stanu. A zdaleka nejsou sami

22.08.2023 17:21

Obyvatelé Velké Británie čelí v rostoucí míře existenciálním problémům kvůli nedostupnému bydlení. V poslední době se objevuje stále více pracujících Britů, kteří si nemohou dovolit nejen pořízení vlastní nemovitosti, ale ani nájem. Trh s nemovitostmi je podle analytiků v naprostém kolapsu a tak mnohé pracující rodiny musí žít ve stanech.

Ona pracuje jako ošetřovatelka, on jako řidič. V Londýně se dvěma dětmi bydlí ve stanu. A zdaleka nejsou sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec, ilustrační foto

Stanice ITV News ve své reportáži mapuje osud pracujících Britů, kteří sice mají relativně dobře placenou práci, ale přesto jsou nuceni žít ve stanech, protože si nemohou dovolit platit předražené bydlení.

„Žádali jsme stát o pomoc, ale řekli nám, že nám nijak pomoci nemohou. Tak jaký má smysl vlastně pracovat?“ prohlásil Ian, otec dvou dětí, pracující jako řidič nákladního auta.  

„Nepomáhají nám, i když máme děti, jakoby očekávali, že i ony jednou budou v takové situaci. Nemůžeme s tím nic udělat,“ uvedla jeho manžela Theresa, profesí ošetřovatelka.

Podle moderátora ITV News se obecně vědělo, že má Británie problémy s rostoucím počtem bezdomovců, ale všichni si mysleli, že jsou to lidé, kteří nepracují a pobírají dávky. Nyní se ale problém bezdomovectví očividně týká i pracujících rodin.

„Je to naprostý kolaps trhu s bydlením, ve většině částí země dneska máme pracující bezdomovce. Lidé, kteří mají práci, mají trvalý příjem, dělají všechno správně. Zajímalo by mě, co by jim vláda řekla. Ať si seženou práci? Vždyť oni ji mají, Theresa je pečovatelka, Ian je řidič náklaďáku a nemohou najít bydlení,“ uvedl rozhořčeně reportér Daniel Hewitt.

Situace je podle něho dána kombinací několika faktorů, včetně nedostatečné výstavby a ekonomické krize. „To, co vidíme, je strašlivá kombinace mnoha let nedostatečné výstavby, která se střetává s aktuálním růstem cen bydlení, pronajímatelé z trhu odcházejí, protože nechtějí platit obrovské hypoteční úvěry. Lidé z chudší pracující třídy nyní na úřadech slyší, že pro ně není k dispozici žádné bydlení,“ vysvětloval Hewitt.

Problém je také v požadavcích pronajímatelů, kteří chtějí až šestiměsíční zálohu. „Tito lidé by si v některých případech díky svým příjmům mohli dovolit platit nájem, ale nemají na šestiměsíční zálohu předem. Takže dnes po celé Británii najdete levné hotely, kde žije velké množství pracujících rodin, které tam zůstávají, protože nemají na požadovanou půlroční zálohu,“ dodal reportér, který situaci mapoval.

 

 

Podle údajů londýnské rady pro bydlení je například každý padesátý obyvatel Londýna bez domova a bytová krize v hlavním městě se neustále stupňuje. Městské části ubytovávají až 170 tisíc lidí v dočasných ubytovacích zařízeních. Počet domácností bez domova, které potřebují podporu, se v důsledku rostoucích životních nákladů za poslední rok zvýšil o více než 15 % .

„Toto je nejnovější důkaz katastrofy bezdomovectví, která se v hlavním městě odehrává. Jeden z padesáti Londýňanů bez domova, to je děsivá statistika,“ prohlásil podle informací serveru standard.co.uk výkonný člen londýnské rady pro bydlení Darren Rodwell.

Radnice jsou kvůli nedostatku kapacit nuceny umisťovat potřebné do levných hostelů. Počet rodin bez domova umístěných v hotelových pokojích poslední instance se mezi dubnem 2022 a dubnem 2023 více než zdvojnásobil - z 1 543 na 3 242.

„Jsme obzvláště znepokojeni prudce rostoucím počtem rodin, které uvízly v penzionech. Nikdo si to nepřeje a městské části dělají vše, co je v jejich silách, aby podpořily rodiny bez domova a zajistily jim vhodné ubytování. Stále častěji se však městské části potýkají s naprostým nedostatkem jiných možností, jak těmto rodinám zajistit střechu nad hlavou,“ dodal Rodwell.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Loupežníci u moci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 22.08.2023 18:27:40
Tak takový je cíl této vlády, západ. Zřejmě také chce naše vládní koalice, aby jsme žili jako na západě. Zlatí komunisté.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…