Zeman v PL sejmul velvyslance Británie. Ten vnucoval Česku zákon

17.05.2023 14:14 | Rozhovor

„Zkuste to, Češi!“ Tímto zvoláním nazval britský velvyslanec v Praze Matthew Field článek, ve kterém vyzývá, aby Česká republika uzákonila manželství pro stejnopohlavní páry. U bývalé hlavy státu pro tento svůj lobbing žádné pochopení nenašel. Exprezident Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz vzkázal, že velvyslanec nemá co radit hostitelské zemi a vláda by se tím neměla řídit, pokud nechce být servilní. V krátkém interview se vyjádřil i k dalším tématům.

Zeman v PL sejmul velvyslance Británie. Ten vnucoval Česku zákon
Foto: Facebook
Popisek: Miloš Zeman v nové kanceláři

Pane prezidente, co říkáte na představený vládní tzv. konsolidační balíček?

Vydal jsem prohlášení, ve kterém uvádím, že vládní návrh konsolidačních opatření považuji za neprovázanou tříšť více než padesáti nápadů, jejichž společným jmenovatelem je to, že jejich ekonomický efekt bude nižší než očekávaný a občanská nespokojenost vyšší než očekávaná. 

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44425 lidí

Naproti tomu dlouhodobě navrhuji, aby daň z příjmu právnických osob byla vrácena na původní hodnotu, a aby v rámci rušení daňových výjimek byla zrušena i sleva na poplatníka. I tyto návrhy jsou bolestivé, ale vedly by k odstranění strukturálního deficitu státního rozpočtu.

Vláda čelí kritice, že u řady odvětví ještě sama neví, co přesně škrtne nebo zavede. Do toho Marian Jurečka mluví o tom, že politici jsou málo placeni. Vadí vám, že sama vláda nejde symbolicky příkladem v šetření?

Říká se, že vláda má dýchat se svými občany a má tedy dýchat i s ekonomikou. V tomto smyslu naopak vláda i další ústavní činitelé spíše aplikují umělé dýchání z úst do úst. Mohu to celé komentovat jediným příslovím. Každá vláda, která zdraží pivo, do roka padne.

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Podle šéfa ČMKOS Středuly vláda překročila všechny meze. Není samotné vyhlášení pohotovosti plácnutím do vody?

Samotná stávková pohotovost je podle mého názoru plácnutím do vody pouze za předpokladu, že po ní nebude následovat generální stávka. Řekl jsem v jiném rozhovoru, že už jsem jednu generální stávku ve svém životě zažil a vedla k pádu vlády.

Server Seznam Zprávy začal publikovat články kritické ohledně darů, které jste coby prezident republiky dával vybraným osobnostem. Například se otřel o Jiřinu Bohdalovou, kterou jste k jejím 90. narozeninám obdaroval náušnicemi s diamantem. Jak to vnímáte?

Jestliže prezident republiky dá nejslavnější české herečce Jiřině Bohdalové k jejím kulatým narozeninám dárek v podobě náušnic, tak to považuji za samozřejmé. Naopak Seznam Zprávy v čele s Jindřichem Šídlem považuji za poněkud pokleslou tiskovinu.

Závěrem krátkého rozhovoru se zeptám na chystané hlasování ve Sněmovně o manželství pro stejnopohlavní páry. Opět se rozproudila diskuse, do které přispěl i nový britský velvyslanec Matthew Field a vyzval Čechy, aby tuto změnu schválili. Váš nesouhlas vůči těmto manželstvím trvá?

Byly doby, kdy nám vzkazovali různí velvyslanci z poněkud jiné velmoci, co máme dělat a já od té doby zastávám názor, že každá vláda, která nechce být servilní, si nemá nic nechat diktovat od cizích velvyslanců. Ostatně svého času jsem zakázal americkému velvyslanci vstup na Hrad poté, co kritizoval jednu moji zahraniční cestu. 

Důvod, proč jsem proti manželstvím stejnopohlavních párů je velice jednoduchý. Manželství je svazek muže a ženy, jehož účelem je mimo jiné plození dětí. Stejnopohlavní páry pochopitelně plodit nemohou. Termín manželství bych i z lingvistických důvodů nechal vyhrazený pro svazek muže a ženy. Homosexuálním párům úplně stačí registrované partnerství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zrádce Pavel dnes podepsal Instbulskou úmluvu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 17.05.2023 16:07:33
Dodnes jsme ji neratifikovali. Pavel ten hnus podepsal. Za právy žen {která všude v Evropě mají stejná jako muži, je to jenom zástěrka) se schovává povinné přijímání islámských imigrantů a mnoho dalších svinstev. Můžeme se těšit. Maďaři jsou jediní, kdo to nepodepsali. Závidím Maďarům vládu.

|  11 |  0

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…