Ondřej Hejma: Kvaltování s volbami toliko pro hovada dobré jest. A Zeman s Kalouskem...

13.08.2013 13:01

Politická situace není rozhodně jedno hudebníkovi, novináři a frontmanovi kapely Žlutý pes Ondřeji Hejmovi. Politiky ale varuje. Podle něj se totiž slibem předčasných voleb chytili do pasti. „Neměli by zapomínat na přísloví, podle kterého takové volby pravidelně prohrávají ti, kdož je vyvolali,“ řekl Hejma ParlamentnímListům.cz.

Ondřej Hejma: Kvaltování s volbami toliko pro hovada dobré jest. A Zeman s Kalouskem...
Foto: Martin Kovář
Popisek: Hudebník Ondřej Hejma

Hudebník Ondřej Hejma prozradil ParlamentnímListům.cz, že situaci na české politické scéně pravidelně pozoruje, ovšem někdy s úsměvem. Zatímco se poslanci už domlouvají na tom, jaká bude jejich strategie v případě rozpuštění Poslanecké sněmovny, konkrétně jak to udělat, aby mohli ještě stihnout odhlasovat některé důležité zákony, ona ale zvedá varovný prst. Ne všem politickým stranám se totiž podle něj mohou předčasné volby vyplatit.

„Předčasné volby mi přijdou v pravém slova smyslu předčasné, protože všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest, jak věděl už Komenský,“ připomíná Hejma.

Souhlasí tak prý s těmi, co říkají, že se politici chytili do pasti.

„Podobně jako u prezidentské volby a ve skutečnosti svých slibů ve velké většině už litují. Ti, kteří si to vezmou na svědomí by neměli zapomínat na další přísloví, podle kterého takové volby pravidelně prohrávají ti, kdož je vyvolali,“ říká.

Jestli ale on k předčasným volbám půjde, to si ještě rozmyslí a to podle toho, jaká bude nabídka. „Zatím nic moc,“ podotýká.

Zeman ohrožuje své zdraví
 

Jméno Miloše Zemana jej ale nijak výrazně nedráždí. Že by totiž právě on ohrožoval demokracii v této zemi - jak třeba uvádí společně exministři Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek (oba TOP 09) -  tak tomu se jen pousmívá.

„Miloš Zeman ohrožuje celou řadu věcí, včetně vlastního zdraví, ale demokracie mezi nimi není,“ zmiňuje s úsměvem.

Jde totiž o to, že právě na hlavu prezidenta Zemana se od jmenování Jiřího Rusnoka premiérem sypou nelichotivá slova, a to převážně od pravicových politiků, kupříkladu Miroslava Kalouska.

„To, co se teď odehrává mezi panem prezidentem a sněmovnou, není nic jiného než zápas o charakter parlamentní demokracie. My hájíme charakter její tradice, ale pan prezident se zjevně snaží prosadit režim putinovského typu. Naší povinností je mu v tom zabránit,“ řekl například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v červnovém rozhovoru pro Hospodářské noviny.

I pro jiná média ale přirovnal Kalousek počínání Zemana při sestavování vlády k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Putinovský režim také říká, že je demokratický, také je tam nějaká Duma a vláda, ale o všem rozhoduje Putin," řekl třeba exministr financí pro web iDnes.cz. Zemana krom toho nesčetnekrát nazval i „gosudarem“.

Strašení Putinem je užitečné jako strašení landsmanšaftem
 

Hejma ale na to vrtí hlavou.

„Tohle strašení Putinem a potažmo Ruskem na jedné straně je asi tak stejně užitečné jako strašení landsmanšaftem a Německem na straně opačné, zvlášť když zrovna tyhle dvě země spolu momentálně báječně vycházejí. Přitom skutečných problémů je dost. Neudržitelný penzijní systém, zmršené školství, frustrace obyvatelstva unaveného politickými hádkami bezvýznamných stran a do toho se ještě hroutí Evropská unie, jejíž budoucnost podle všeho nemáme šanci ovlivnit,“ připomíná politikům hudebník.

„Je tu zkrátka práce jako na kostele,“ dodává k tomu Hejma pro ParlamentníListy.cz.

Hudebník přitom v březnu tohoto roku médiím prozradil, že v obou kolech přímé volby prezidenta volil právě Miloše Zemana. Prý vylučovací metodou zjistil, že Zeman je jediný politik, kterého může volit. V rozhovoru pro Mf Dnes ovšem přiznal, jakou metodu k tomu použil. A tu pak použival i v rámci rad svým přátelům.

Panák a dva brufeny...
 

„Dáte si panáka, na to dva brufeny, zatnete zuby, zavřete oči a hodíte mu to tam,“ zmínil Hejma pro deník dva měsíce po prezidentské volbě.

Kníže Karel Schwarzenberg totiž pro Hejmu nebyla žádná varianta. Hudebníkovi vadilo především to, že Schwarzenberg nechodil do mediálního prostoru, nenapsal žádnou knihu a jeho názory jsou neznámé. „Ta kampaň, to bylo ideové vzduchoprázdno,“ pronesl na konto knížete Hejma.





 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…