Orbán dostal facku, vykládal z Radiožurnálu novinář. Ve strašení imigranty už prý zůstal v celé Evropě sám

03.10.2016 18:38

V neděli se uskutečnilo v Maďarsku referendum, v němž hlasující občané důrazně odmítli povinné kvóty na přerozdělování migrantů. Kvóty odmítla velká většina hlasujících. Referendum je však neplatné, protože k volebním urnám nedorazilo alespoň 50 procent voličů, což požaduje zákon. Voličům se nechtělo hlasovat i navzdory masivní vládní kampani, která voliče vyzývala, aby se vyjádřili proti kvótám. Čím to je? Odpovídá novinář Attila Lovász.

Orbán dostal facku, vykládal z Radiožurnálu novinář. Ve strašení imigranty už prý zůstal v celé Evropě sám
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Je to první skutečně velká facka Viktoru Orbánovi a jeho vládě od roku 2010,“ prohlásil novinář v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Podle novinářova názoru referendum skončilo fiaskem, protože Orbán nedokázal přilákat k urnám víc voličů, ačkoli spustil mohutnou volební kampaň.

„Byla to nejdražší kampaň v dějinách Maďarska. Po přepočtu na české koruny šly na kampaň dvě miliardy,“ prozradil novinář a ředitel centra národnostního vysílání RTVS – Rozhlasu a televize Slovenska Attila Lovász. V referendu byla navíc položena velmi manipulativní otázka, na kterou v podstatě nebylo možné odpovědět ano. Orbán po lidech žádal, aby odpověděli ne, a většina Maďarů tak opravdu učinila.

Výsledky referenda ukazují, že sám Orbán a k tomu i opoziční radikální strana Jobbik dokázali k urnám přilákat něco přes tři miliony lidí. Zhruba stejný počet voličů Orbána vynesl v roce 2010 k moci, jenže tuto neděli se ukázalo, že už nedokáže oslovit víc lidí, ani když na to vydá velké peníze. Otázkou je, zda a jak toto referendum změní vyjednávací pozici Viktora Orbána v EU. Podle Lovásze se vlastně po referendu nezmění vůbec nic, protože sama EU už ani na bratislavském summitu nemluvila o povinných kvótách.

Viktor Orbán je odtržen od reality, varoval novinář

Attila Lovász má proto za to, že referendum mělo posloužit jednomu jedinému účelu – Orbán se snažil o to, aby se v Maďarsku rok a půl nemluvilo o ničem jiném než o uprchlících, což mělo odvést pozornost od vnitřních problémů země. Toto se Orbánovi podařilo. Jen není jisté, jak dlouho se to Orbánovi ještě bude dařit. Zatím může těžit z toho, že maďarská opozice je velmi roztříštěná a prozatím Orbána nijak neohrožuje. Jednoho dne však nastane chvíle, kdy někdo popravdě prohlásí, že „král je nahý“.

Připomíná, že Maďarsko v letech 1991 až 1995 dokázalo řešit uprchlickou vlnu z Balkánu. Bez problémů. Země by to tedy mohla zvládnout i dnes, ale Orbán situaci využil k posílení vlastní pozice v zemi. Proto také na včerejší tiskové konferenci po referendu mluvil o obrovském vládním úspěchu. Ani jednou voličům otevřeně nepřiznal, že je referendum neplatné.

„Dnes nikdo neví, co se odehrává v hlavě Viktora Orbána, protože jeho včerejší projev byl úplně odtržen od reality,“ směřoval své vystoupení host k závěru s tím, že už ani Polsko, Česká republika a Slovensko nezmiňují uprchlickou krizi tolik, jako to stále dokola činí Orbán. „On v tom zůstal osamocený,“ shrnul novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…