Orbán v Praze: Pískání před Hradem, jinak se nezastavil. Víme, co si řekli s Klausem

08.10.2022 20:05

„Maďaři své zájmy hájit umějí.“ Ladislav Jakl popsal své dojmy z návštěvy pro mnohé kontroverzního maďarského premiéra Viktora Orbána v Institutu Václava Klause. Maďarský politik ve čtvrtek jednal také s prezidentem Milošem Zemanem. Před Pražským hradem ho pro jeho přístup k Rusku čekalo nemilé přivítání ze strany ukrajinských fanoušků. Před dvoudenním summitem Orbán navštívil i svého politického přítele Andreje Babiše (ANO).

Orbán v Praze: Pískání před Hradem, jinak se nezastavil. Víme, co si řekli s Klausem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Čtvrteční jednání s Orbánem v Institutu Václava Klause popisuje Jakl jako „inspirativní a zábavné“. „Orbán je výjimečnou postavou současné evropské politické scény. Stačí přestat číst o něm a raději číst přímo jeho. Nebo se podívat na některé z jeho fenomenálních veřejných vystoupení,“ uvádí a vyzdvihuje ve svém komentáři Orbánovu erudovanost, konzistentnost, věrnost zásadám a důslednost.

Výjimečnost Viktora Orbána tkví podle Jakla také v tom, že za ním stojí většina společnosti jeho země. „To maďarská společnost ‚zplodila‘ premiéra Orbána jako svou odpověď na nemoci dnešní doby. To maďarská společnost došla k výrazné shodě na idejích, které je třeba chránit a prosazovat,“ pokračuje Jakl.

Orbán během setkání prý často mluvil o zájmech maďarského lidu. Kdo u nás mluví o zájmech lidu českého? „Zájem, to je u nás skoro sprosté slovo. Naše české elity nás vychovávají v tom, že jsme malý národ a žádné své vlastní zájmy nejen nemáme šanci prosadit, ale že vlastně ani žádné nemáme mít. Maďaři vědí, že za své zájmy se musejí rvát sami, že to nikdo jiný z nějaké blahosklonnosti pro ně a za ně neudělá. Hlavně se ale semkli jeden s druhým navzájem,“ uvažuje Jakl, proč my neumíme identifikovat své autentické specifické zájmy, abychom je pak mohli i prosazovat.

S bývalým českým prezidentem Václavem Klausem mluvil Orbán v jeho institutu o složité energetické situaci v obou zemích, o jejich ekonomikách a o inflaci. Shodli se na významu spolupráce v rámci V4.

Téhož dne se s maďarským premiérem setkal i Andrej Babiš, kterého Orbán loni podpořil před volbami do Sněmovny. Na svém facebooku se předseda hnutí ANO pochlubil společnou fotografií při společné obědě. Rovněž spolu hovořili o aktuálních tématech, o válce na Ukrajině, o energetická krizi, o migraci.

Ne všude byl maďarský premiér vítán s otevřenou náručí,. Když se na okraj čtvrtečního rozsáhlého pražského summitu vydal za prezidentem Milošem Zemanem, čekalo ho před Pražským hradem nemilé překvapení od ukrajinských fanoušků – co si o něm myslí, dávali najevo hlasitým pískotem.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček později ze setkání sdílel snímky obou státníků, kteří společně jednali v prezidentově pracovně. Hlavním předmětem rozhovoru byla migrační a energetická krize ve světle války na Ukrajině.

Česko v rámci svého evropského předsednictví pořádalo ve čtvrtek na Pražském hradě historicky první jednání širšího formátu evropských zemí.

Maďarský premiér Viktor Orbán se spolu s dalšími prezidenty a premiéry unijních zemí účastnil summitu EU i širšího pražského neformálním summitu EU 6. a 7. října. Ve čtvrtek se setkali lídři téměř všech evropských zemí, páteční akce se týkala pouze států Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…