Orlík se úplně vypouštět nebude. Zatím

05.06.2014 18:13

Na Českém vysokém učení technickém vzniká studie, podle níž by měla být přehrada Orlík vypuštěna a používána jako suchý poldr. Zda je to reálná úvaha, ale i o tom, kde by se v budoucnu mohly stavět nové přehrady, se mluvilo ve čtvrtečním pořadu 20 minut Radiožurnálu, jehož hostem byl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Orlík se úplně vypouštět nebude. Zatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kulminace Vltavy se očekává odpoledne

Zmíněná studie by měla být hotova před koncem letošního roku a jak Kubala vysvětlil, vypuštění Orlíku je jen jednou z mnoha variant.  

U varianty úplného vypuštění Orlíku převyšují negativa. Ale…

To, že se o ní vůbec uvažuje, vysvětlil tím, že během loňských povodní pracovníci Povodí Vltavy čelili dotazům veřejnosti i médií, proč některá z přehrad Vltavské kaskády není prázdná. Přiznal ale, že ohledně varianty úplného vypuštění Orlíku zatím negativa převyšují případná pozitiva. „Můžeme se ale dostat do období, kdy velké povodně budou přicházet každé dva roky. Pak se úhel pohledu může změnit,“ vysvětlil.  

Při velkých povodních by ale ani prázdný Orlík neměl velký význam. Kubala totiž uvedl, že i kdyby byl Orlík prázdný v roce 2002, kdy naše území zasáhly dosud nejextrémnější povodně v novodobé historii, tak by prý maximálně došlo ke zdržení povodňové vlny.

V Česku by mohlo vzniknout až 60 nových přehrad

Na druhou stranu, kdyby neexistovala Vltavská kaskáda, při loňských povodních by měla Vltava v Praze průtok o 550 kubíků větší, což by si vyžádalo větší protipovodňová opatření, než která byla zapotřebí.

Vltavská kaskáda má více funkcí, nejen zadržovat povodňové vlny, ale i rekreační a funguje i jako zásobárna vody. Tato funkce může v budoucnu získat na významu. Podle Kubaly totiž z prognóz dopadů probíhající  klimatické změny vychází, že nejvíce suchem ohroženou oblastí může být region dolního toku Vltavy.

Ve vazbě na případné klimatické změny se v příštích 50 až 80 letech počítá se stavbou vodních nádrží na zhruba 60 místech v ČR, mimo jiné i na Sázavě, nikoliv však na Berounce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…