Osmnáct stran dostalo pokuty kvůli volebním kampaním. Celkem zaplatí šest set tisíc

16.11.2017 22:31

Za nedodržení pravidel volební kampaně rozdal Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran pokuty celkem osmnácti stranám ve výši šest set tisíc korun.

Osmnáct stran dostalo pokuty kvůli volebním kampaním. Celkem zaplatí šest set tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Jeden z krajů obdržel za otištění volebního inzerátu, což zákon neumožňuje, pokutu osmnáct tisíc. Zadavatel navíc neoznačil plakáty informací o tom, kdo inzerát zadal. Zaplatit za to musí dalších třináct tisíc korun.

Inzerát propagoval tehdejšího poslance a hejtmana, jenž znovu kandidoval do sněmovny. Kdo přesně se proti zákonu prohřešil, podle ČTK ale úřad neupřesnil.

Na svých internetových stránkách nezveřejnilo nejpozději tři dny před volbami informace o osobách, které se finančně podílely na kampani, deset stran a hnutí.

Z toho čtyři z nich podle předsedy úřadu Vojtěcha Weise ve volbách uspěly a jejich kandidáti byli zvoleni do sněmovny. Za tyto prohřešky jim úřad udělil sankce čtyři sta pět tisíc korun.

Dalších pět stran a hnutí nesplnilo některou z povinností ohledně průhlednosti financování volební kampaně. Dopustila se toho i jedna ze stran zvolených do sněmovny. Za to jim úřad vyměřil pokuty za celkem dvaasedmdesát tisíc korun.

A 123 000 korun musejí zaplatit tři strany, které se dopustily obou chyb, tedy neinformování o dárcích ani o internetových adresách a účtu.

Pokutovaní můžou do osmi dnů ode dne doručení sankce podat odpor, kterým se příkaz na zaplacení pokuty ruší, a pokračovat se bude správním řízením. Pokud budou subjekty uznány vinnými, zaplatí navíc i tisícikorunový poplatek za náklady řízení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…