Ostatky tisíců padlých vojáků jsou převáženy z Olšan

31.05.2014 19:40

Kvůli chystané rekonstrukci kostnice na Olšanských hřbitovech v Praze začali dnes převážet vojáci a zaměstnanci hřbitovů zhruba 3000 rakví do bývalého muničního skladu v Babicích u Říčan. Oprava by měla být hotova do dvou let, řekl ČTK ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

Ostatky tisíců padlých vojáků jsou převáženy z Olšan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapalování svíček za padlé vojáky

Na stěhování se dobrovolně podílejí vojáci posádkového velitelství Praha ve svém osobním volnu. Pomáhají jim členové vojenských spolků. Rakve, které nejsou delší než metr, odnášejí z krypty, kde byly uloženy od roku 1930, do armádních nákladních vozů. Některé schrány se již rozpadají, takže po převozu budou muset být opraveny, upozornil Imrich Vetrák z odboru pro válečné veterány na Ministerstvu obrany.

Vedení hřbitovů chce pietní místo opravit v rámci akce připomínající stoleté výročí vzniku československých legií

Ostatky jsou nyní uloženy v podzemních prostorách kostnice, která je ve velmi špatném stavu. „Vlhko, tma, poškozené rakve, nedůstojné uložení a nemožnost přístupu k pietnímu uložení květinových darů," vyjmenoval ředitel hřbitovní správy problémy.

Organizace proto požádala Ministerstvo obrany o dotaci z rozpočtu na péči o válečné hroby. Kostnice by měla být upravena tak, aby zájemci mohli uctít památku vojáků a obětí první světové války a pozůstalí mohli vyhledat své předky. Prostor má být mimo jiné osvětlen a v centrální části pohledově zpřístupněn deskovými světlíky z bezpečnostního skla.

Vedení hřbitovů chce pietní místo opravit v rámci akce připomínající stoleté výročí vzniku československých legií, kterou připravuje Ministerstvo obrany. Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády, a vytvořili Českou družinu. Postupně se přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v památných bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…