Ostrava už zná pravděpodobného primátora. Vítězné ANO "ostrouhá"

22.10.2014 19:01

Novým ostravským primátorem pravděpodobně bude Lumír Palyza (ČSSD). Dnes odpoledne ho do této funkce nominoval klub zastupitelů a Palyza tak získal podporu svých stranických kolegů. Hnutí Ostravak i KSČM, kteří spolu se sociálními demokraty v krajském městě zřejmě utvoří koalici, už oznámili, že o primátorskou funkci usilovat nechtějí. Volby v Ostravě vyhrálo hnutí ANO, které ale skončí v opozici.

Ostrava už zná pravděpodobného primátora. Vítězné ANO "ostrouhá"
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Koaliční vyjednávání v Ostravě nabrala nový směr poté, co dnes hnutí Ostravak upustilo od koaličních vyjednávání s hnutím ANO, s nímž podle vyjádření Babišova ostravského lídra Tomáše Macury pro ParlamentníListy.cz prý ještě ve středu dopoledne jednalo o společné koalici společně s lidovci a ODS. Povolební vyjednávání se však zadrhlo na centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde hnutí ANO chtělo obejít vítězného Ostravaka, s nímž přitom na velké radnici jednalo o spolupráci. Přestože ANO nakonec s Ostravakem chtělo jednat a nabídlo mu podle lídra Tomáše Macury místo starosty i nejpočetnější zastoupení v radě, Ostravak se rozhodl pro spolupráci s ČSSD a KSČM, a to jak na magistrátu, tak v centrálním městském obvodu.

Palyza byl před volbami v médiích spojován s kauzou lobbisty Martina Dědice

Lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák řekl, že po deseti dnech koaličního vyjednávání jeho hnutí absolutně ztratil k hnutí ANO v obvodu důvěru.

Podle Palyzy by v jedenáctičlenné městské radě měl mít Ostravak pět zástupců a po třech ČSSD a KSČM. Ostravak chce resorty financí, investic a ekonomického rozvoje, ale také sociální oblast a zdravotnictví. Zároveň trvá na zřízení radního či náměstka pro bezpečnost a informační technologie. ČSSD chce usilovat o dopravu, zatímco KSČM má podle lídra Martina Jurošky zájem o životní prostředí a školství. Palyza řekl, že klub zastupitelů kromě jeho nominace na primátora zároveň nominoval na náměstka Iva Hařovského a na radního Kamila Bednáře.

Palyza byl před volbami v médiích spojován s kauzou lobbisty Martina Dědice, s nímž byl údajně v telefonickém kontaktu. Lídr ČSSD po celou dobu jakékoli pochybení popírá a tvrdí, že je v pozici svědka. Podle Semeráka tyto personální záležitosti neohrozí jednání o budoucí koalici.

Hnutí Ostravak zradilo voliče, zní z ANO

"ČSSD už dneska prošla jakousi očistou, zmizel pan (primátor Petr) Kajnar, zmizel pan (starosta Jihu Karel) Sibinský. Určitě zmizeli ti protagonisté, s kterými jsme měli velký problém," uvedl Semerák. Ostravak bude podle něho schopen si ČSSD ohlídat.

Lídr ANO Macura dnes v reakci na změnu směru koaličního vyjednávání pro ParlamentníListy.cz uvedl, že lídr Ostravaku Semerák zradil voliče, protože v předvolební kampani slíbil výměnu vládnoucí garnitury. "Toto rozhodnutí si pan Semerák bude muset obhájit před voliči, členy svého hnutí i svým svědomím. Pan Semerák tímto krokem získává kontrolu nad velkou radnicí i obvody za podpory KSČM," řekl Macura.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…