Ostrý vzkaz Václava Klause sprejerům od Churchilla. Do Prahy patří, stejně jako Koněv!

12.06.2020 7:48

Sochu bývalého britského premiéra Winstona Churchilla na Žižkově vandalové posprejovali nápisem, že byl rasista. Stalo se tak v důsledku rasových nepokojů, které ve Spojených státech vyvolala násilná smrt černocha George Floyda. Je tato památka rasistická a měla by být odstraněna? Podle bývalého prezidenta Václav Klause určitě ne. „Churchillova socha do Prahy patří, stejně jako Koněvova,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Ostrý vzkaz Václava Klause sprejerům od Churchilla. Do Prahy patří, stejně jako Koněv!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Předně Klaus starší zmiňuje, že evropské protesty proti rasové nesnášenlivosti považuje za „neautentické, nepřirozené, umělé“. „Je plně falešné vnášet toto téma k nám. Tady žádná rasová nesnášenlivost – jako systémový fenomén – není a nikdy nebyla. Nemluvím o jednotlivcích,“ říká exprezident.

Na otázku, zda byl Churchill rasista, odpovídá, že byl produktem, ale i spolutvůrcem své doby. „Nevytrhávejme ho z ní. Jeho socha byla v Praze na Žižkově postavena jako dík za jeho chování za druhé světové války a za jeho fultonský projev (z března 1946 – pozn. red.), kdy se předvídavě postavil proti nebezpečí komunismu,“ připomněl Klaus, který v roce 1999 byl při odhalení Churchillovy sochy.

„Churchillova socha do Prahy patří. Stejně jako socha sovětského maršála Koněva,“ řekl Václav Klaus závěrem.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…