Otázka brexitu podle Neffa. Jde o peníze, principy demokracie až na druhém místě

01.09.2017 20:20

Publicista Ondřej Neff sepsal na serveru Neviditelný pes pár řádek k pokračujícímu jednání o odchodu Velké Británie z EU. Zdá se, že Britům se z EU nakonec moc nechce, protože stojí o přístup na volný evropský trh, a EU zase moc nechce Británii pustit, aby měla volný přístup na tamní trh. A právě tady tkví podle Neffa zásadní problém celé EU. Jde tu v prvé řadě o peníze, principy demokracie jsou až na druhé koleji.

Otázka brexitu podle Neffa. Jde o peníze, principy demokracie až na druhém místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Vyjednávání mezi EU a Velkou Británií o vystoupení ostrovního království ze společenství se vlečou. Nikomu se prý totiž nakonec moc nechce do EU zasahovat. Britové by sice rádi kontrolovali pohyby na svých hranicích a rádi by přestali platit příspěvky do společné bruselské kasy. Současně by Britové rádi dostali ze země „polské instalatéry“, ale je otázka, kým je vlastně chtějí nahradit.  Evropská unie chce v Británii polské instalatéry udržet a navíc stojí o přístup na britský trh.

To, co dnes vidíme, by mělo být varováním pro lidi, kteří naslouchají politikům požadujícím český rozvod s EU.

„Neúspěch třetího kola vyjednávání mezi Británií a unií o brexitu by měl být varováním před vábením iluzionistů, kteří by chtěli něco podobného uspořádat i u nás. Nejsou to jen horké hlavy z mítinků pana Okamury nebo Petra Macha, ten se dokonce vzdal lukrativního postu europoslance, aby své Svobodné hrdě dovedl k nevstupu do sněmovny a následně pak přispěl poměrným dílem úspěšným stranám, dle průzkumů tedy ANO, komunistům, ODS, TOP 09, socdem a lidovcům,“ napsal Neff.

Celý článek naleznete zde

Faktem ale je, že rozvod s Británií bude trvat jen dva roky a v březnu 2019 už ostrov nebude součástí EU. Pokud do té doby nebude existovat nějaká dohoda, nikdo neví, co bude od dubna 2019 dál.

Největší problém celé EU tkví pak podle Neffa v tom, že hlavní spory se vedou především o peníze, protože vzájemný přístup na trh té či oné země o ničem jiném není. Jde samozřejmě také o evropské dotace, takže znovu o peníze.

„Princip je přerozdělování a regulace. Koncepce, natož pak principy demokratické kontroly a obměny, to chybí a bude to chybět i nadále, protože na tom nemá nikdo ze zúčastněných zájem,“ uzavřel svůj komentář Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…