Teď se bude válčit v Evropě. Musíme zastavit Rusy a Němce. Prohlášení mocného stratéga USA, které už jede po světě

24.03.2015 18:02

VIDEO Představa, že nám dragounská jízda americké armády bude demonstrovat svobodu, demokracii nebo něco podobně ušlechtilého, dostane podle historika z KSČM Josefa Skály těžce zabrat při konfrontaci s neobyčejně upřímným vyznáním muže, který v bezpečnostních otázkách radí prezidentu Obamovi i americkým tajným službám. Z něj prý maximálně kape cynismus a reálpolitika.

Teď se bude válčit v Evropě. Musíme zastavit Rusy a Němce. Prohlášení mocného stratéga USA, které už jede po světě
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

George Friedman už je českým čtenářům znám. Řídí agenturu STRATFOR, která je soukromým podnikem, zabývajícím se analýzami geopolitických vztahů, a zároveň ji jako think tank využívá prezident Obama, Pentagon i CIA. Tento muž, užívající si dvojroli úspěšného analytika a vlivného poradce, se na konferenci Chicago Council on Global Affairs zcela nečekaně otevřeně rozpovídal o tom, co USA vlastně chtějí.

Evropa prý má počítat s tím, že se na jejím území bude válčit. Nebude to nejspíš apokalypsa se stem milionů mrtvých, ale na pozici kontinentu užívajícího si v klidu své výjimečnosti prý Evropané mohou zapomenout. Důvodem je fakt, že USA nemají zájem budovat vztahy s Evropou jako celkem. Raději prý budou podle potřeby budovat vztahy s jednotlivými evropskými státy. To dává značnou pravděpodobnost, že se na starém kontinentě začne válčit.

VIDEO Celá přednáška George Friedmana v angličtině

Klíčovým úkolem pro zahraniční politiku USA je podle Friedmana zamezení spolupráce Ruska s Německem. "Nás totiž mohou ohrozit jen ti dva dohromady,“ vysvětluje. Obavy ze spojení německé ekonomické síly s ruskými surovinovými zdroji jsou prý hlavním motivem amerického geopolitického uvažování již od první světové války. "Musíme mít jistotu, že k tomu nedojde,“ vysvětloval Friedman.

Základem evropské politiky je proto prý pro USA "sanitární kordon“, který by přetnul potenciální spojení obou zemí. Friedman v této souvislosti zmínil koncept "Intermaria“, pásu mezi Baltským a Černým mořem, zahrnujícím Pobaltí, Polsko, západ Ukrajiny, Rumunsko a Bulharsko. O něm již mezi válkami snil polský prezident Pilsudski.

Celý text ZDE.

I pro Rusko je podle něj bitva o Ukrajinu klíčová, protože kdyby ji ztratilo úplně, bude mít americký "sanitární kordon“ jen pět set kilometrů od Moskvy. O záměru na vybudování tohoto pásu prý Rusové vědí, a proto jim na Ukrajině tak nesmírně záleží. "Má za to, že je chceme zničit. Přímo zabít je v plánu nemáme, trochu poranit však ano,“ připustil vlivný analytik.

Klíčovou otázkou proto podle něj nyní je, co udělá Německo. To musí řešit dilema země ekonomicky silné, ale politicky zranitelné – jako prakticky vždy od svého sjednocení v roce 1871. V situaci, kdy USA chtějí na východních hranicích německé sféry vybudovat svůj bezpečnostní kordon a Rusko se zoufale snaží udržet Ukrajinu aspoň neutrální, to podle něj bude klíčová otázka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…