Oznamovatelé trestných činů budou více chráněni, slíbila Peake

13.06.2012 21:02

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) připraví do konce září věcný záměr legislativního ošetření ochrany oznamovatelů trestných činů. ČTK informovala, že vláda dnes schválila analýzu jejího týmu na téma ochrany oznamovatelů. Pravidla mají být vložena do antidiskriminačního zákona.

Oznamovatelé trestných činů budou více chráněni, slíbila Peake
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

"Shodli jsme se na tom, že ochrana oznamovatelů bude řešena v rámci antidiskriminačního zákona a zaměří se na ochranu zaměstnanců, kteří oznámí korupci nebo jiný trestný čin na pracovišti. Připravíme takové řešení, které ochrání oznamovatele a zároveň omezí možnost zneužití takové ochrany," uvedla Peake v tiskovém prohlášení.

Kabinetu předložila tři varianty ochrany lidí, kteří oznámí protiprávní jednání a podstatnou měrou pomohou k objasnění činu. Sama se přikláněla k tomu, aby se ochrana vztahovala pouze na zaměstnance, jak bylo nakonec schváleno, materiál ale obsahoval i možnosti, že by byla ochrana poskytována všem oznamovatelům, a to protiprávního jednání, nebo trestněprávní jednání.

Peake chtěla rovnou připravit paragrafové znění návrhu, kabinet ale chce vidět i věcný záměr. Jde o jedno z opatření, které má pomoct České republice v boji s korupcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…