Páchali jste zločiny! Nikdy vám nezapomeneme, utřel prezident Srbska Západ

29.03.2018 12:00

„Zabíjeli jste nás kvůli své zločinecké politice. Nadešel čas, abyste nám také něco dali,“ řekl v projevu na připomínce 19 let od bombardování ze strany NATO srbský prezident Aleksandar Vučić. Odmítl opět, že by Srbsko kdy do Severoatlantické aliance vstoupilo. „To by bylo příliš soli na palčivou srbskou ránu,“ řekl na shromáždění před několika tísíci lidmi.

Páchali jste zločiny! Nikdy vám nezapomeneme, utřel prezident Srbska Západ
Foto: FB A. Vučiće
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Před několika dny, 24. března, uplynulo 19 let od zahájení operace NATO nazvané „Milosrdný anděl“, během které letouny NATO především pod patronací Spojených států 78 dní i nocí bombardovaly srbská města včetně škol, nemocnic, sídla televize nebo civilních vlaků

Anketa

Líbí se vám návrh nové úpravy hymny České republiky?

2%
98%
hlasovalo: 9865 lidí

Srbský prezident Aleksandar Vučić při této příležitosti na setkání tisíců lidí u pomníku obětí bombardování pronesl téměř půlhodinový, místy velmi procítěný a ostrý projev, ve kterém otevřeně mluvil o zločinecké politice zemí NATO.

„Mnoho z nás jste zabili, hodně jste toho zničili a hodně jste nám toho vzali. Přišel čas, abyste nám něco dali, a předtím přiznali svůj vlastní zločin. Zločin, že jste Predraga, Gvozdena, Dragicu i ostatních 2 500 tisíce konkrétních lidí se jmény zabili kvůli politice. Vědomě a úmyslně. Kvůi vaší zločinecké politice,“ řekl prezident Srbska.

Celý projev prezidenta Vučiće v srbském originále:

Přesto všechno podle jeho slov Srbsko hodlá se Západem spolupracovat. „Ano, chceme partnerství i s vámi, kteří jste vůči nám spáchali strašné zločiny. Chceme od nepřátel, abychom se stali přáteli. Jen nás neobtěžujte s tím, abychom zapomněli, že jste nás zabíjeli, nebo kvůli tomu obviňovali vlastní zemi. Partnerství chceme, členství v NATO nechceme, to by bylo příliš soli na palčivou srbskou ránu. Rozhodli jsme se sami a jsme hrdí, že o sobě a své budoucnosti rozhodujeme sami,“ vyslovil se Vučić.

„My Srbové jsme v minulosti udělali několik právních a morálních chyb, ale to nikomu na světě nedává právo, aby násilně zabíjel zemi a národ. Nikdo už nesmí Srbsko napadat. Srbsko je den ode dne silnější ekonomicky a silnější vojensky. Srbsko musí být silné, aby ochránilo sebe i svůj lid. Nikoho nechceme ohrožovat. Naopak chceme udržovat mír a stabilitu. Ale nikomu nedovolíme, aby zničil naši zemi,“ pokračoval ostře v proslovu na mnohatisícovém shromáždění.

Závěrem vzdal hold všem, kteří za svoji zemi položili život. „Věčná sláva padlým srbským vítězům na Kosovu a Metohiji, našim vojákům v centrálním Srbsku, našim policistům, kteří hrdinně chránili naši zemi, i všem našim občanům, kteří se provinili tím, že žili v Srbsku, ve svém a našem Srbsku. Ať žije svobodné a nepokořené Srbsko!“ dodal Aleksandar Vučić v den, který je v srbském kalendáři označen jako Den památky obětí agrese NATO.

Srbové si připomněli Den památky obětí agrese NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…