Padnete: Čtyři umělci z Národního vyjeli čtyřmi služebními auty na festival do Německa. Víme, kolik to stálo

09.07.2019 14:18

KAM JDOU VEŘEJNÉ PENÍZE Daniel Špinar, umělecký ředitel činohry Národního divadla, dramaturgyně Ilona Smejkalová a Marta Ljubková a konečně režisér Jan Frič vyjeli v dubnu loňského roku na dvoudenní festival do Německa. Každý ze čtveřice pak zřejmě předložil vlastní náklady na cestu služebním vozem.

Padnete: Čtyři umělci z Národního vyjeli čtyřmi služebními auty na festival do Německa. Víme, kolik to stálo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Umělec Daniel Špinar

Ve výkazu cesty je jako způsob dopravy označeno AUS, a to podle metodiky cestovních výkazů znamená právě služební auto. 

Ačkoli o této zahraniční cestě nelze prakticky nic dohledat, Národní divadlo z ní neučinilo jakýkoli výstup, ParlamentníListy.cz mají k dispozici podklady, které ukazují, jaké náklady daňové poplatníky cesta do SRN vyšla. Výše zmíněné čtveřici tak bylo podle těchto dokumentů za čtyři služební vozidla zaplaceno vždy 9 028,81 korun. Kompletní suma na zahraniční pracovní cestu vyšla na 36 115,24 korun.

To je částka, která za cestu vozem do Německa budí značné pochyby zvláštně v případě, kdy si jiní zaměstnanci ND nechali za cestu do SRN proplatit například 1.150 korun (jednalo se o vyzvednutí hudebních nástrojů orchestru ND).

Jde však o pouhý začátek dlouhého příběhu, kterým se naše redakce hodlá zabývat v souvislosti s institucí, jež ročně získává z resortu kultury několik stovek milionů korun a v jejímž čele stojí moskevský rodák a někdejší člen KSČ Jan Burian. Materiál, který ParlamentníListy.cz vydají ve středu, bude obsahovat přesné sumy a typy letů, jaké Burian na služebních cestách využívá.

Už nyní lze hovořit o neuvěřitelném papalášství a do značné míry i liknavosti Ministerstva kultury v čele s Antonínem Staňkem, které je zřizovatelem divadla.

Co se zmíněného umělce Špinara a dalších zástupců ND týká, naše redakce má i v jejich případě k dispozici desítky letů a cest po celém světě, jimž se budeme podrobně věnovat.

ParlamentníListy.cz se soustavně věnují upozorňování na smlouvy státních, krajských a městských institucí. Pravidelně přinášíme informace o utrácení veřejných prostředků, nad kterým často zůstává rozum stát. Jelikož se souhrnně jedná o desítky textů, rozhodli jsme se od 1. června 2020 tyto materiály sjednotit, aby je měli čtenáři možnost lépe dohledat. Všechny články proto naleznete pod shodným tagem "Kam jdou veřejné peníze".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…