Palestinský velvyslanec si při přijetí stěžoval. Zeman prý poškodil vzájemné vztahy

11.10.2013 16:32

Výroky prezidenta Miloše Zemana o stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma poškodily vztahy České republiky s arabskými zeměmi. ČTK to dnes v rozhovoru řekl nový palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál. Zemana požádal, aby učinil kroky, kterými dopad svých slov zmírní. Zeman ho prý ujistil, že stěhování připadá v úvahu až po uzavření míru mezi Izraelci a Palestinci.

Palestinský velvyslanec si při přijetí stěžoval. Zeman prý poškodil vzájemné vztahy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u Zdi nářků

Džamál se dnes se Zemanem setkal, když mu předával své pověřovací listiny. Při osobním rozhovoru českého prezidenta požádal, aby se více přiblížil Palestincům. V rozhovoru s ČTK hovořil o možnosti prezidentovy návštěvy Palestiny v příštím roce.

Zeman o možném přestěhování ambasády z Tel Avivu do sporného Jeruzaléma hovořil ještě před svou cestou do židovského státu. Rozlítil tím nejen Palestince, ale i představitele Ligy arabských států. Při návštěvě Izraele tento týden svá původní slova mírnil prohlášení, že by se velvyslanectví mělo přesunout až po uzavření smíru na Blízkém východě.

Džamálovi prý dnes Zeman řekl, že by se pak přesunula nejen ambasáda v Izraeli do západní části Jeruzaléma, ale i česká mise v Palestině do východní části metropole.

Lize arabských států (LAS) vysvětloval ve čtvrtek Zemanovy kontroverzní výroky český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka. Na pokyn Hradu na setkání se zástupci LAS Kafka zopakoval stanovisko prezidenta Zemana, že stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma by bylo možné za podmínky uzavření mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci.

Naprostá většina států má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma. Před založením Izraele v roce 1947 se počítalo s tím, že město bude samostatnou správní jednotkou pod mezinárodní jurisdikcí. V první izraelské válce s Araby roku 1948 bylo rozděleno na západní část - kontrolovanou Izraelem, a na východní - kontrolovanou Jordánskem. Izrael za války v roce 1967 východní část dobyl, Jeruzalém pak v rozporu s mezinárodním právem sjednotil a označil za své nedělitelné hlavní město. Tento krok ale mezinárodní společenství neuznává. Palestinci stále počítají s tím, že se východní Jeruzalém stane hlavním městem jejich budoucího státu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…