Pálivý Hašek, drsňák Foldyna i neviditelný vlivný podnikatel za Babiše. Rok před krajskými volbami prý začíná být ve stranách rušno

17.10.2015 8:54

Krajské volby budou sice až za rok, ale již nyní se objevují spekulace o kandidátech některých velkých stran a hnutí. A nejen v Olomouckém kraji, kde trestní stíhání nejspíš zmařilo šance úřadujícího hejtmana Jiřího Rozbořila.

Pálivý Hašek, drsňák Foldyna i neviditelný vlivný podnikatel za Babiše. Rok před krajskými volbami prý začíná být ve stranách rušno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Například v Ústeckém kraji prý ČSSD těžko nese, že byla minule poražena komunisty, a proti Oldřichu Bubeníčkovi, který z průzkumů navíc vychází jako jeden z nejpopulárnějších krajských šéfů, podle MF Dnes chystá těžkou váhu. Známý poslanec Jaroslav Foldyna ji už jednou k vítězství dovedl, v roce 2008, o hejtmanský řetěz jej však tehdy připravily zákulisní pletichy, které vynesly do čela kraje jeho kolegyni Janu Vaňhovou.

Vedle v Libereckém kraji velké strany vyhořely již minule, když je porazilo starostenské hnutí, které vyslalo na hejtmanství Martina Půtu. Ten je však aktuálně rovněž trestně stíhán, proto se favorité hledají spíše jinde. „Bombu“ prý v tomto kraji možná připravuje hnutí ANO, které prý „opatrně našlapuje“ kolem Ludvíka Karla. Šéf světově známého koncernu Preciosa a úspěšného libereckého fotbalového klubu doposud zůstával stranou politiky i jakéhokoliv veřejného vystupování, jeho angažmá by bylo skutečnou senzací.

Podobně i v Královéhradeckém kraji chce ANO nasadit úspěšného podnikatele Jiřího Hlavatého, který již dokázal uspět v senátních volbách. Mezi jeho možné soupeře patří i předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek.

Ve Středočeském kraji, stále se vzpamatovávajícím z působení Davida Ratha, je podle MF Dnes hlavní favoritkou místopředsedkyně ANO a Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová. V Jihočekém kraji je pak prý favoritem populární hejtman Jiří Zimola, který má jediný škraloup v podobě účasti na „lánském puči“.

Zato v Plzeňském kraji se ČSSD snaží prosazovat „novou krev“, která však vyvolává mezi straníky řadu emocí. Josef Bernard, bývalý ředitel Škoda Transportation, je manažerem s atraktivním životopisem, členové se však těžko smiřují s tím, že by stranický novic, který je v ČSSD pouhých pár měsíců, měl rovnou kandidovat na hejtmana.

I v moravských krajích jsou podle MF Dnes novými tvářemi, které mají zamíchat zavedenými pořádky, především kandidáti hnutí ANO. V Jihomoravském a Olomouckém jsou favority vítězové obecních voleb v metropolích Petr Vokřál a Milan Feranec (který ale nakonec na radnici skončil v opozici), v Ostravě má pak slušné šance děkan Vysoké školy báňské Vít Vondrák.

Pnutí se objevuje i v ČSSD, hlavní spory se podle deníku patřícího Andreji Babišovi vedou v Jihomoravském kraji o hejtmana Michala Haška. Ten je ve funkci již osm let a podle některých to stačilo. „Pro ČSSD je to jako spálit se podruhé o stejná kamna,“ řekl k tomu Vlastimil Žďárský, předseda vlivné brněnské organizace strany. Ve venkovských okresech však prý hejtman stále má podporu.

Tradiční rivalové si to nejspíš opět rozdají ve Zlínském kraji, kde se chystá kandidovat šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík a proti němu například známá lidovecká tvář, senátor Jiří Čunek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…