Pan Čistý se ušpinil, zní prý z ODS

29.06.2012 7:39

Z nositele očisty ODS Petra Nečase se stal pragmatik, který sice čas od času prosadí nějakou přínosnou věc, ale zároveň čím dál častěji ustupuje kmotrům. Doposud se mu dařilo toto „vyvažování“ udržovat v mezích věrohodnosti, odvoláním Jiřího Pospíšila ovšem proti sobě nejspíš definitivně poštval ty, kteří skutečně věřili, že v ODS něco změní.

Pan Čistý se ušpinil, zní prý z ODS
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Podle MF DNES se Petr Nečas během dvou let v čele ODS proměnil z „pana Čistého“ v politika ustupujícího kmotrům. Jedni to prý vnímají tak, že „pan Čistý se zašpinil“, druzí tak, že „se v tom konečně naučil chodit.“ Jenže zatímco doposud se mu dařilo balancovat na hraně a kontroverzní kroky vyvažovat ocenitelnými, s odvoláním Jiřího Pospíšila nejspíš výrazně přestřelil.

Podle MF DNES působila tato akce dojmem, jak kdyby byl premiér v politice úplným nováčkem. Mohl očekávat, že za populárního ministra, kterému se navíc v poslední době nepochybně dařilo bojovat s korupcí, se postaví veřejnost. A uvnitř strany regionální organizace. „I malé regiony mají společně sílu, když se spojí, což poznal i Nečasův předchůdce Mirek Topolánek,“ poznamenává MF DNES.

Jedinou Nečasovou šancí nyní je, že nově vybraný ministr neprodleně jmenuje na pražské Vrchní státní zastupitelství Lenku Bradáčovou. To je krok, který již nestihl udělat Pospíšil a podle spekulací byl odvolán právě proto, aby se jmenování rázné návladní zamezilo. Pokud tak neučiní, potvrdí se tak spekulace o strachu kmotrů z Bradáčové a premiéru jako nástroji jejich zájmů. A tuto situaci už by Nečas nejspíš neustál.

Na druhou stranu je faktem, že kmotři si v ODS stále udržují částečný vliv a Nečas, v titulku prezentovaný jako „inženýr moci“, si to nepochybně uvědomuje. „Kdyby premiér Pospíšila neodvolal, je možné, že na podzimním sjezdu neobhájí svojí pozici,“ řekl MF DNES politolog Josef Mlejnek. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…