Pane ministře Hermane, co jste dělal s Halíkem v Oxfordu? Na čtenářský dotaz přišla zajímavá odpověď

11.12.2014 11:08

Na profilu ministra kultury Daniela Hermana na ParlamentníchListech.cz se objevil dotaz v podobě odkazu na článek, kladoucí otázky po nedávné ministrovy cesty do Oxfordu, kde s Tomášem Halíkem odhaloval Lavičku Václava Havla. Na otázku, co všechno ministr Herman při státní nívštěvě dělal, se odpovědi nedostalo. Zato se tazatel dozvěděl, že v budování politických vztahů není nad osobní setkání, a jaká letadla provozuje Hermanovo ministerstvo.

Pane ministře Hermane, co jste dělal s Halíkem v Oxfordu? Na čtenářský dotaz přišla zajímavá odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

článku, na který poukazuje tazatel, se hovoří o listopadové cestě 12 zástupců České republiky do Velké Británie a Severního Irska. Cesta byla schválena jako „pracovní návštěva“. Herman měl objasnit, kdo všechno se cesty účastnil. „Na palubě vládního letadla do Velké Británie během listopadové cesty byl místopředseda vlády Bělobrádek, já, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg a další lidé, třeba Tomáš Halík, letošní nositel prestižní Templetonovy ceny,” zněla odpověď.

V článku byla mimo jiné položena otázka, s kým tedy Herman jednal. Ministr však ve své odpovědi pouze pojednal o důležitosti osobních politických jednání: „Vztahy mezi vládami, odborníky, kulturními pracovníky a dalšími lidmi různých oborů se odvíjejí od osobních kontaktů. Kdo má trochu dobré vůle, tak dobře ví ze svého vlastního života, že osobní kontakt je nenahraditelný. Na jedno jediné setkání totiž potom mnohdy navazuje dlouhodobá spolupráce s konkrétními výsledky,” rozepsal se ministr.

Otázka i s odpovědí ministra Hermana ZDE

Odpověď na otázku, zda je zapotřebí využívat k takovýmto cestám vojenský speciál za peníze daňových poplatníků, zato Herman shrnul lakonicky: „Pokud jde ale o to, kolik toho nalétají letadla vládní letky a s jakým obsazením, je třeba vznést dotaz na příslušná místa a dostane se vám jistě konkrétní odpovědi. Ministerstvo kultury má vzdáleně na starosti maximálně letadla, která jsou technickou památkou a k dopravě kohokoli se nevyužívají”.

Ministr Herman si ale povšiml ještě jedné věci: „Pod odkazovaným článkem se ale rozvíjí debata, na kterou jsem zvyklý, ale někdy znova překvapí svou mentalitou, která za vším vidí podvod, krádeže a spiknutí. To nikomu nevyvrátím. Každý má právo na svůj pohled na svět, “ uzavřel.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…