Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.12.2014 12:26:25 - jurajx2

Oxford

Můžete se prosím vyjádřit? http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/12933-prvni-vladni-skandal-belobradek-herman-i-schwarzenberg-si-udelali-vylet-do-anglie-na-statni-naklady-vladnim-specialem-leteli-i-halik-ci-normalizacni-svazak-sekyra-.aspx

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.12.2014 15:19:36 - Mgr. Daniel Herman
 

Vážený tazateli, přece jen bych dal přednost, kdyby dotaz byl formulován jako dotaz a nebylo nutné se k podstatě sdělení dostávat přes různé odkazy na internetu. Abych to tedy pro ostatní shrnul, autorovi se nezdá složení delegace na palubě vládního letadla do Velké Británie během listopadové cesty, kde byl místopředseda vlády Bělobrádek, já, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg a další lidé, třeba Tomáš Halík, letošní nositel prestižní Templetonovy ceny. Také se mu nezdá důležité setkání místopředsedy vlády s ministrem britské vlády, setkání s rektorem oxfordské univerzity a všechno to vidí jako piknik za peníze daňových poplatníků.

Existuje určitý úhel pohledu na svět, který se lidem nedá vyvracet. Už počátkem 90. let se nechal tehdejší předseda „republikánů“ Miroslav Sládek slyšet v jednom televizním pořadu, proč jezdí ministr zahraničí na zahraniční cesty, když by se ty věci „daly vyřešit faxem“. Pan Sládek možná u svého faxu sedí dodnes, jen mu asi nikdo nefaxuje, protože nemá proč. Bez osobních setkání se některé věci dlouhodobě dělat nedají. Tomáše Baťu nakonec jeho snaha být na místě stála život, když zahynul při letecké katastrofě. Taky mohl poslat telegram, ale asi věděl, proč tam chtěl být sám.

Vztahy mezi vládami, odborníky, kulturními pracovníky a dalšími lidmi různých oborů se odvíjejí od osobních kontaktů. Proto se vládních tzv. výletů účastní i podnikatelé a akademici. Kdyby nebylo těchto dlouhodobě navazovaných vztahů, nebyla by celá řada dalších věcí, jako jsou například studentské výměny, stáže, ekonomické dohody. Kdo má trochu dobré vůle, tak dobře ví ze svého vlastního života, že osobní kontakt je nenahraditelný. Na jedno jediné setkání totiž potom mnohdy navazuje dlouhodobá spolupráce s konkrétními výsledky.

Pod odkazovaným článkem se ale rozvíjí debata, na kterou jsem zvyklý, ale někdy znova překvapí svou mentalitou, která za vším vidí podvod, krádeže a spiknutí. To nikomu nevyvrátím. Každý má právo na svůj pohled na svět. Pokud jde ale o to, kolik toho nalétají letadla vládní letky a s jakým obsazením, je třeba vznést dotaz na příslušná místa a dostane se vám jistě konkrétní odpovědi. Ministerstvo kultury má vzdáleně na starosti maximálně letadla, která jsou technickou památkou a k dopravě kohokoli se nevyužívají.