Pane ministře školství, studenti jsou hloupí, naznačil čtenář Chládkovi. A ten odpověděl

30.06.2014 12:54

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) napsal čtenáři ParlamntníchListů.cz, že špatné výsledky studentů u státních maturit jsou zapříčiněny jejich nastavením. Také zopakoval, že podle něj by na většině učňovských oborů měla být dostačující mistrovská zkouška a maturitu by učni nemuseli skládat.

Pane ministře školství, studenti jsou hloupí, naznačil čtenář Chládkovi. A ten odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Velikým neúspěchem byly letos státní maturity. Propadlo nejvíce studentů od jejich spuštění. Výsledkem je celá pětina repetentů a zhoršení ve všech předmětech. Neveselá bilance letošních státních maturit přiměla jednoho z čtenářů ParlamentníchListů.cz k otázce pro ministra školství Marcela Chládka.

Doktor Jan Hájek se ptá: „Pane ministře, nejde košer cestou říci, že studenti jsou hlupáci a na státní maturity nemají? Mně totiž přijde, že se vymlouvají místo učení. Nebo je to opravdu tak obtížné všechno? Děkuji, fandím vám!“ napsal.

Ministr školství Chládek na svém profilu poděkoval za dotaz a podporu a prozradil něco ze svých plánů. „Takto paušalizovat studenty není možné. Opravdu si myslím, že problém je v nastavení státní maturity. A jak jsem již mnohokrát řekl, jsem přesvědčen o tom, že většina učebních oborů maturitu nepotřebuje a lze ji nahradit mistrovskou zkouškou.“

Otázka s celou odpovědí ZDE.

Chládek tak potvrdil to, čeho si již média všímají, tedy toho, že některé učební obory už by v budoucnu nebyly zakončeny maturitou. „Nehodláme zrušit státní maturity, ale zcela jednoznačně vážně uvažuju o tom, že u velké většiny učebních oborů nemusí být maturita," cituje například Chládka časopis Týden a píše i o možných povinných přijímacích zkouškách na střední školy.

V době studií sportoval, ale výsledky ve škole byly dobré

Další z dotazů mířil ke konci školního roku a k vysvědčení. Pisatel chtěl od ministra Chládka, aby ohodnotil své kolegy ve vládě a zároveň prozradil, jakým byl on sám studentem.

„Myslím, že mi nepřísluší hodnotit práci mých kolegů. Myslím, že vláda jako celek si vede dobře,“ stručně zareagoval na první otázku.

Otázka s celou odpovědí ZDE.

O tom, jak on sám procházel školami, se vyjádřil diplomaticky. „Jaký jsem byl student? I když jsem prakticky veškerý volný čas věnoval sportu, mé studijní výsledky byly dobré,“ napsal Chládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…