Pánové, tohle radši nebudeme řešit. Lidovci a gazdíkovci si vytyčili témata, o kterých pomlčí

14.02.2017 7:24

Vznikající koalice STAN a KDU-ČSL musí také řešit problém, jak naložit s tématy, která obě strany rozdělují. Jde například o potraty, adopce dětí homosexuály, registrované partnerství nebo eutanazie. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Pánové, tohle radši nebudeme řešit. Lidovci a gazdíkovci si vytyčili témata, o kterých pomlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Petr Gazdík(TOP 09)

„Pokud bychom si to nevyjasnili, nevím, jak by to fungovalo,“ přiznává místopředseda lidovců Jiří Mihola. „I když chceme oslovit nové voliče, nemůžeme dát na frak tradičním hodnotám. Nejsem pro žádnou kriminalizaci, ale život je nejvyšší hodnota, jeho ochrana pro nás platí od početí, ne až od narození, po přirozenou smrt,“ dodává. To Starostové jsou v těchto otázkách liberálnější. Podle informací MF DNES si obě strany předběžně nastaví pravidla tak, že tato témata se nemají na centrální úrovni otevírat a že žádná ze stran nebude usilovat o změnu současného stavu.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v tom nevidí problém. „Vždycky, když jsme v minulosti kandidovali se zelenými nebo s piráty, byla tam klauzule, že v těchto tématech nebudou podporovat liberalizaci. Je to dlouhodobá praxe,“ říká.

Podle listu to ale zásadní změna bude. Až dosud totiž strany otázku probíraly jen pro komunální a krajské volby, tedy na úrovni, ve které se o podobných změnách nerozhoduje, případně u jednotlivců kandidujících do Senátu. Ve Sněmovně je však mnohem větší pravděpodobnost, že by se strany nad těmito tématy mohly setkat.

Ostatně i v současné Sněmovně leží návrhy umožňující osvojení dítěte párům stejného pohlaví nebo uzákonění eutanazie. „Bude to teprve předmětem jednání, ale ošetříme to tak, aby nás tato témata nerozdělovala,“ řekl listu předseda Starostů Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…