Pardubický kraj žádá vyklizení skladu ve Slatině, v němž je semtex a tuny munice

16.02.2015 11:58

V muničním skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta jsou stovky tun munice, včetně nelegálně uloženého semtexu, povolení má firma pouze na šest tun. ČTK to dnes řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). "Semtex je tam nelegálně, našlo se tam devět palet. Budeme trvat na tom, aby sklad byl vyklizen," řekl. Po páteční kontrole začala policie vyšetřovat možné nedovolené ozbrojování. Kontrolní orgány dnes začaly s další prohlídkou areálu. Majitel skladu odmítá, že by uskladňoval semtex.

Pardubický kraj žádá vyklizení skladu ve Slatině, v němž  je semtex a tuny munice
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Sklady munice v Květné.

Podle hejtmana má firma povolení skladovat munici ve dvou malých objektech, materiál, jehož jsou podle hrubého odhadu stovky tun, je ale uložený v bednách v dalších zhruba deseti budovách. Dříve to býval zemědělský areál a není oplocený.

"Samozřejmě teď může tvrdit, že semtex není jeho. Jako to udělal s dělem z druhé světové války. Když policie pokračovala dál v kontrole jiných budov, rozřezal je," řekl hejtman.

S výbušninami neobchodujeme

Jednatel firmy Rudolf Martin dosud uváděl, že ve skladu je zhruba 50.000 ručních palných zbraní, deset milionů kusů pěchotní munice, 100.000 ručních granátů a 6000 pancéřovek. Na stránkách společnosti Zelený sport, která mu také patří a obchoduje se zbraněmi, se proti všemu důrazně ohrazuje. "Samozřejmě s tím semtexem je to úplný blábol, s výbušninami neobchodujeme. Pokud si volení zástupci myslí, že jsou vrchností, které se neodmlouvá a má dědičný nárok na slepou poslušnost, tak se hluboce mýlí," uvedl už v pátek jednatel na stránkách firmy.

Obchod se zbraněmi Zelený sport nedávno použil v reklamě na kalašnikov v lednovém časopise Střelecká revue snímek ze skutečné popravy britského humanitárního pracovníka islámskými radikály. Pokud obchod porušil zákon, může firma dostat až dvoumilionovou pokutu.

Policie v pátek zahájila úkony trestního řízení pro trestný čin nedovoleného ozbrojování. Víc informací sdělit nemůže, řekla dnes krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. Stavební úřad ve Vysokém Mýtě vyčká na vyjádření šetření úředníků krajského úřadu, kteří dnes jeli na místo, řekla ČTK mluvčí města Marie Lněničková. Český báňský úřad ohledal s policií areál v pátek a případně dál s ní bude spolupracovat. "Pokud se přijde na výbušniny, pokud tam budou nějaké pochybnosti, tak si znovu přizve zástupce báňského úřadu," řekl ČTK mluvčí úřadu Bohuslav Machek.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…