Paříž zaplavila vlna solidarity: Taxikáři vozí zdarma a u nemocnic stojí fronty dárců krve

14.11.2015 16:10

Pařížské útoky vyvolaly nebývalou vlnu občanské solidarity mezi samotnými Pařížany. Twitter je zaplaven nabídkami pomoci pro všechny, jež neměli kde přespat, taxikáři rozváželi zákazníky zdarma. A ráno se všichni společně vydali, aby darovali krev.

Paříž zaplavila vlna solidarity: Taxikáři vozí zdarma a u nemocnic stojí fronty dárců krve
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvánoční Eiffelovka

Na Twitteru se několik chvil poté, co došlo k útokům, objevil hashtag #PorteOuverte, jež v překladu znamená „otevřené dveře“. Občané Paříže tak dávali najevo ochotu pomoci těm, kteří neměli kde přečkat chaos a děsivou noc, kterou se stal pátek 13.

V průběhu několika málo hodin obletěl celý svět, a objevilo se tak na 400 000 nabídek přespání, adres a telefonních kontaktů těch, jež byli ochotní pomoci.

Následně vznikl přímo účet s názvem #PorteOuverte, který tlumočil jednotlivé nabídky a aktuální informace. Jednou z nich byla i skutečnost, že pařížští taxikáři začali zdarma poskytovat svoje služby lidem ve městě.

Spolu s tím se na sociálních sítích objevil i další hashtag #dondusang, jenž v překladu znamená „daruj krev“, a skrze něj byli místní vyzváni k pomoci. Výsledkem jsou dlouhé fronty před nemocnicemi, kde čekají lidé na to, aby mohli darovat krev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…