Paroubek: Blbá nálada v ekonomice. Všichni už jsou skeptičtí

25.07.2012 18:21

Podle blogu Jiřího Paroubka už na ekonomickou politiku současné vlády nadávají všichni. Podnikatelé, odboráři, banky- ti všichni od budoucnosti pod touto vládou prý nečekají nic dobrého. A vláda přesto bude dál dojit rozpočet problematickými obrovskými výdaji a hazardovat se státem, který se kvůli svérázné daňové politice může stát nefunkčním.

Paroubek: Blbá nálada v ekonomice. Všichni už jsou skeptičtí
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Jiří Paroubek v Partii televize Prima

„Čeští manažeři jsou nejpesimističtější z celé střední Evropy a vidí vyhlídky nejbližšího období pesimističtěji, nežli je v EU běžné,“ cituje Jiří Paroubek na blogu Aktuálně.cz výsledky červencového průzkumu Českého statistického úřadu.

V době, kdy byl premiérem, prý byli podnikatelé naopak velice optimističtí. Indikátor důvěry jsme prý měli vyšší, nežli Německo nebo Rakousko. Poslední čtyři roky tato důvěra klesá a nyní je na tom ze značným odstupem nejhůře.

„Je zřejmé, že se nejedná jen o reakci na mezinárodní situaci, ale značně tíživě působí také domácí podmínky. Je to patrné zejména ve stavebnictví, kde je největší bariérou růstu nedostatek poptávky, zatímco finanční problémy nebo nepřízeň počasí jsou zmiňovány jen okrajově,“ myslí si expremiér.

Obdobně negativní názory na výhledy naší ekonomiky má prý i Česká bankovní asociace. Ta za hlavní příčiny poklesu vidí propad spotřeby domácností, kombinovaný se zrychlením inflace. Ani České národní bance, byť dělá, co může, už nezbývá příliš možností, jak ekonomiku oživit.

Nejradikálněji to podle něj vidí ekonomičtí experti odborů: „Masivní dlouhodobé snižování daní a výrazná restrukturalizace daňového inkasa od zdanění příjmů a majetku ke zdanění spotřeby vedly v České republice k vytvoření defektního daňového systému, který není schopen produkovat dostatečné příjmy pro nezbytné veřejné potřeby,“ cituje z jejich materiálů.

Ranou z milosti může pro české občany být- po zkušenostech s fungováním všech možných registrů- zavedení systému Jednotného inkasního místa pro výběr daní a pojistného. V takovém případě prý naše ekonomika klidně může zkolabovat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…