Paroubek na ČT: Doufám, že se Zeman naučil být velkorysejší

12.02.2013 19:28

Přímá volba prezidenta nabídla podle Jiřího Paroubka, poslance a předsedy NS-LEV21, dva kandidáty, z nichž jeden podle jeho názoru už by na funkci hlavy státu nestačil. „Druhý, přestože má své chyby, naši zemi bude jistě dobře reprezentovat, a proto jsem i já mu dal svůj hlas,“ vyjádřil podporu budoucímu prezidentovi Miloši Zemanovi v pořadu Interview na ČT 24. Doufá, že se Zeman skutečně stane prezidentem všech lidí, a to i těch, kteří mu svůj hlas nevěnovali.

Paroubek na ČT: Doufám, že se Zeman naučil být velkorysejší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

 

A jaké Zemanovy chyby má na mysli? Paroubek mu vyčítá zejména jeho spoluúčast při vytvoření vlády Mirka Topolánka v roce 2007, otevření cesty k vládě Petra Nečase o tři roky později a mstivost vůči osobám, jakými je Petra Buzková či Vladimír Špidla. „Předpokládám, že se za ty roky stal velkorysejším,“ doufá.

Fotografie jak z maturitního tabla, zhodnotil Paroubek s úsměvem oficiální portrét budoucího prezidenta. Kdyby byl v kůži předsedy vlády, určitě by si jej prý na zeď své pracovny pověsil.

Za problematický považuje Paroubek ale Zemanův vztah k současnému vedení ČSSD. „Jde mu o to, aby stranu ovládl, zatímco vedení se před jeho přehnaným vlivem chtějí bránit,“ shrnul současné dění na politické scéně.

Zeman chce ovládnout ČSSD, ta se brání

Předseda NS-LEV21 také vzpomínal na důvody jeho odchodu z ČSSD. „Bylo pro mě neúnosné zůstávat v ČSSD a nechávat se urážet lidmi, které jsem vytáhl nahoru,“ vysvětlil. Ve své straně prý má nyní prostor pro vlastní rozhodování, kterého se mu u sociálních demokratů nedostávalo. O návratu tak prý rozhodně neuvažuje. Avšak jak podotkl, že není natolik urážlivý jako Zeman, a proto by se nebránil integraci levice do většího celku. Je totiž toho názoru, že by to její pozici před volbami posílilo.

Voliče v příštích volbách by rád Paroubek oslovil nápaditějším programem, než jaký chystají konkurenční levicové strany. Detaily ale prozradit zatím nechtěl. „Kromě klasického volebního programu plánujeme i oslovovat jednotlivé vrstvy společnosti a řešit důležité otázky,“ naznačil jen. Věří, že pokud se NS-LEV21 podaří přitáhnout nové lidi a vytvořit stínovou vládu ze skutečných odborníků, jakých je bohužel podle něj v současné politice nedostatek, může strana získat ve volbách až osmiprocentní podporu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…