Pavel Šafr obsáhle promluvil o tom, čeho se obává

29.09.2015 13:02

Rozhovor s šéfredaktorem Svobodnéhofóra.cz a dlouholetým novinářem Pavlem Šafrem přinesl server Manipulátoři.cz. Hlavními tématy byla média, rozdělená společnost a atmosféra strachu.

Pavel Šafr obsáhle promluvil o tom, čeho se obává
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Česká média jsou dle Šafra omezována na svobodě slova. „Ve chvíli, kdy se tu odehrálo několik zásadních změn na politické scéně, které v zásadě uzavřely jistou etapu polistopadového vývoje, tak se velmi problematickým způsobem proměnila i mediální scéna. Takové předznamenání vidím i v inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana, který označil novinářskou obec za v zásadě patologickou sedlinu a paušalizujícím způsobem přirovnal novináře ke zločincům a k tomu mu zatleskal celý Vladislavský sál,“ uvedl Šafr a poukázal i na vstup podnikatele Andreje Babiše (ANO) do vydavatelství Mafra. Novináři se dle Šafra nechali v té době zastrašit. „A co mě navíc ještě trápí, je, že odvážní novináři až na velmi světlé výjimky nejsou ani ve veřejnoprávních médiích,“ doplnil.

Šafr se dále věnoval i extremistům, kteří dle jeho názoru zvedají hlavu a podnikají akce, které by si ještě před deseti lety nedovolili. „Řekl bych ale, že jde o výstřelky, které jsou vždy viditelné v etapě nějakých turbulencí, jako je třeba současná imigrační krize, ale jinak v zásadě ta společnost ve své čisté formě je stratifikovaná velmi podobně a dlouhodobě,“ doplnil.

Atmosféře strachu je přitom důležité se podle něj postavit. „Společnost, která žije ve strachu a nenávisti k nějaké jiné skupině lidí, se velmi snadno zbaví svých svobod, práv, upne se k policejnímu státu a vývoj je neblahý. Přitom v té reálné dimenzi se neděje nic, co by ohrožovalo bezpečnost a majetky českých občanů. A když ano, jsou to naprosto okrajové jevy,“ podotýká však. Ohrožuje nás právě laxnost lidí. 

„Zvykli jsme si velmi často respektovat jakousi většinu a často je to jen mediální většina, protože média jsou jen jakýsi velký zesilovač. Můžeme tak mít pocit, že stojíme bezbranní vůči ohromné síle, kdy se na nás valí xenofobie, zemanovské autoritářské tendence a navíc bezbřehá drzost, která si vynucuje všeobecnou akceptaci. Tím myslím Andreje Babiše,“ podotýká Šafr s tím, že rozhodně nejsme bezbranní. Stačí prý šířit názory postavené na toleranci, na liberálních hodnotách či na zdravém rozumu. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…