Pavel Šafr pochválil šéfa Britských listů Čulíka za to, jak se vypořádal se Štěpánem Kotrbou za jeho názory na Putina a Orbána

04.09.2014 10:37

Bývalý šéfredaktor Reflexu a mnoha českých deníků Pavel Šafr pochválil Jana Čulíka. Byť se prý nestává často, že by se šéfredaktorem Britských listů souhlasil, jeho kritika Štěpána Kotrby (Čulíkova někdejšího kolegy z redakce BL) a ParlamentníchListů.cz je však prý neobyčejně vhodná.

Pavel Šafr pochválil šéfa Britských listů Čulíka za to, jak se vypořádal se Štěpánem Kotrbou za jeho názory na Putina a Orbána
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

„Nestávalo se mi delší dobu, že bych souhlasil s Janem Čulíkem. Teď tomu tak ovšem je. Fašizující extremisté na pravici mě děsí stejně jako jejich bratři v triku na levici,“ prozradil na svém Facebooku Šafr a ocitoval z Čulíkova textu, který by prý byl ochoten podepsat. Jedná se o reakci na rozhovor Štěpána Kotrby pro ParlamentníListy.cz.

O ParlamentníchListech.cz Čulík napsal, že „častěji publikují různé emocionální výkřiky bez racionální redakční práce a ověřování faktů“. Nyní však prý vše překonal „pozoruhodně šokující“ rozhovor se Štěpánem Kotrbou, Čulíkovým mnohaletým zástupcem v Britských listech. Nekritická propaganda, omlouvající vojenskou agresi Ruska proti cizímu státu, už prý nepřekvapí. Novinkou je ale vychvalování „protofašistického“ maďarského premiéra Viktora Orbána.

Kotrba v rozhovoru uvedl, že maďarský premiér Viktor Orbán chce „vykličkovat z eurounijní neoliberální pasti a dát Maďarům po sto letech novou nacionalistickou naději“. Přiznal, že sám s tímto postojem začíná sympatizovat, zkrátka proto, že „liberální demokracie zmutovala v neoliberálního otroka nomádského kapitalismu“. To však prý rozhodně neznamená, že by se na něj díval absolutně nekriticky. „To, že začínám rozumět Orbánovi a jeho snaze o `řízenou demokracii` bez diktátu, který by z Maďarska dělal kolonii bruselských byrokratů a nadnárodních korporací, ještě neznamená, že mé soužití na hranicích s ním by bylo bezkonfliktní,“ vysvětloval publicista.

Další výstupy Pavla Šafra ZDE

Viktor Orbán si podle něj je dobře vědom, že EU nyní nemá možnost jej příliš tlačit do kouta. Jednak je sama v krizi, a jednak je pro ní Maďarsko důležité. "Maďarsko si dělá z Bruselu dobrý den a ví, že nikdo nedopustí, aby EU opustilo. Je evropskou cestou na Balkán," uvedl Kotrba.

„Rozhovor je znepokojující ukázkou posunu některých představitelů myšlení v ČR k protofašistickému extremismu,“ zhodnotil jeho slova přesto Čulík. Podle něj je nepochopitelné, že lidé, kteří se dosud prezentovali jako levicoví, se nyní chovají zcela otevřeně xenofobně a sympatizují s autoritářstvím a protofašismem.

Celý text Jana Čulíka ZDE

„Štěpán Kotrba prolomil hranice. Je zřejmě prvním českým komentátorem, který otevřeně a poprvé projevuje sympatie s protofašistou Orbánem,“ myslí si Jan Čulík.

Kotrba prý kromě toho ve svém rozhovoru nekriticky přebírá ruskou propagandu a suverénně prezentuje separatistické a ruské jednotky, operující na východě Ukrajiny, jako lidumily. Čulík připouští, že ukrajinské jednotky se dopouštějí zvěrstev, k těm však prý dochází na obou stranách. „Je šokující, že toto všechno lze ignorovat a pomíjet zásady nestrannosti,“ žasne šéfredaktor.

Kotrba v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz například řekl: „Co je horší než Putin v Rusku? Rusko bez Putina. Racionálně jednající pragmatik Putin je ta dobrá varianta. Fanatický silovik nebo velkohubý rétor jsou ta horší varianta.“ Pak zdůraznil, že Rusko zatím ještě rozhodně nezaútočilo na Ukrajinu v plné síle, neboť v takovém případě by kyjevskou armádu i s Národní gardou rychle zlikvidovalo.

Jan Čulík ale vyjádřil názor, že ruský prezident Putin nemá co mluvit do poměrů na Ukrajině a postup Ruska je srovnatelný s tím, kdyby sem napochodoval německý Bundeswehr, aby před naším řáděním chránil romskou menšinu.

Ukrajinská krize podle něj posílila doktrinářské postoje a mnozí Češi při jejím sledování zcela ztratili soudnost. Jediným štěstím prý je, že naše země nemá ve světě vůbec žádný vliv, takže tím nepoškodíme nikoho dalšího.

Jan Čulík na souhlas Pavla Šafra se svými slovy již reagoval. Jeho článek najdete ZDE

Archiv výstupů Štěpána Kotrby na ParlamentníchListech.cz najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…