Peake hledá dva poslance, aby mohla obsadit flek v čele sněmovny

16.07.2012 7:38

Nová strana Karolíny Peake LIDEM shání dva poslance, které potřebuje k tomu, aby mohla založit svůj vlastní klub. Motivací je pro stranu možnost navrhnout svého zástupce na místopředsedu dolní komory. V úvahu připadají především dvě jména - Milan Šťovíček z Věcí veřejných a nezařazený Michal Doktor.

Peake hledá dva poslance, aby mohla obsadit flek v čele sněmovny
Foto: LIDEM
Popisek: Nové logo strany LIDEM – liberální demokraté

S touto ambicí se netají šéfka strany vicepremiérka Karolína Peake. Je přesvědčená, že post místopředsedy by měla obsadit jedna z koaličních stran. "Neříkám, že místo má připadnout politické straně LIDEM, ale mělo by připadnout třetímu koaličnímu poslaneckému klubu," řekla deníku Právo. Třetí koaliční klub zatím ale neexistuje. „V každém případě ambici sestavit poslanecký klub, tedy mít aspoň deset poslanců mám,“ dodala Peake.

Nejdříve svůj post opustila Kateřina Klasnová (VV), nyní se funkce místopředsedkyně vzdala Vlasta Parkanová. Vedení sněmovny tak zůstalo na dvou lidech - předsedkyni Miroslavě Němcové a jednom místopředsedovi Lubomíru Zaorálkovi. „Je neudržitelné, aby vedení Sněmovny bylo dvoučlenné, ale máme před sebou dlouhé období, že to nemusíme řešit hned,“ soudí premiér Petr Nečas. Nevylučuje, že by mohl být zvolen zástupce LIDEM, nicméně o tom lze uvažovat, až budou mít vlastní klub.

Peake nechce odpovídat na otázky, které poslance by ráda získala na svoji stranu. „Samozřejmě že jednám s možnými lidmi, kteří by do klubu měli zájem vstoupit,“ řekla pouze.

TOP 09 už své kandidáty zná

Klub TOP 09 již vybral čtyři poslance, kteří by mohli obsadit post po Parkanové. Mezi nimi jsou Jiří Oliva, Jan Husák, Jiří Skalický a Jan Smutný. Strana ale stále počítá s tím, že trestní stíhání Parkanové bude do září ukončeno a ona se jako očištěná vrátí do své funkce místopředsedkyně.

Zatímco se poslanci shodují na tom, že místo Parkanové by mělo být obsazeno členem TOP 09, dohoda o případném obsazení dalšího místopředsedy může být složitá. Komunisté a sociální demokraté chtějí prosadit, aby se posty obsazovaly podle principu poměrného zastoupení, kdy o přidělení funkcí rozhoduje síla poslaneckých klubů, a funkce by tedy měla připadnout jednomu z poslanců KSČM, koalice o zástupci komunistů ve vedení komory neuvažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …