Peakovci nedostanou ministerstvo školství. Je jich málo

26.04.2012 14:25

Kdo bude v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) řídit školství? Kdo se postará, aby do resortu opět tekly peníze z EU, a kdo bude učitelům vysvětlovat, že i oni si musí utáhnout opasky? Dokud nemá Nečasův kabinet potvrzenou většinovou sílu ve sněmovně, jde prý o předčasné otázky. Zdá se však téměř jisté, že to nebude nikdo z okruhu Karolíny Peake.

Peakovci nedostanou ministerstvo školství. Je jich málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Po rezignaci ministra Josefa Dobeše schází kabinetu Petra Nečase nový plnohodnotný ministr školství. Nikdo z vládních poslanců se k tomu nechce příliš vyjadřovat, dokud nebude jasné, zda má ještě současný kabinet důvěru. Není však příliš pravděpodobné, že by v případě vyslovení důvěry post získal některý z poslanců Karolíny Peake. Informuje o tom server idnes.cz.

Za osm poslanců čtyři ministerstva

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ODS) vyjádřil názor, že nemá smysl uvažovat o novém ministru školství, dokud si vláda neověří svou sněmovní pozici. Zároveň však připouští, že není asi možné, aby skupina poslanců, která svým počtem není schopna založit poslanecký klub, držela ve vládě čtyři ministerstva.

"Nic jsme takového neřešili. Můj osobní názor ale je, že by asi těžko měla mít platforma s osmi až deseti poslanci čtyři ministry. Rozhodnutí je ale samozřejmě na lídrech koaličních stran a panu premiérovi," prohlásil šéf resortu spravedlnosti.

Poslankyně Dagmar Navrátilová, která v minulosti patřila mezi adeptky na tento post, připouští, že ministerský post připadne nejspíš někomu jinému, ne poslancům z okolí Peake, ale chce o tom ještě jednat. Stojí za připomenutí, že sama Peake je vicepremiérka, Pavel Dobeš, který se počítá mezi její stoupence, je ministrem dopravy a Kamil Jankovský ministrem pro místní rozvoj.

Málo času a spousta nutných změn

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík je nakloněn tomu, aby do křesla ministra školství usedl odborník, který, pokud vláda potvrdí svou sílu ve sněmovně, napraví chyby, jež ve funkci napáchal Josef Dobeš.

"Zvláště po tom, co tam rok a půl prováděl ministr Dobeš, do jaké krize a do jakého chaosu resort dostal, je potřeba co nejdříve sehnat velmi kvalitního ministra s velkým M, který bude mít autoritu, bude odborníkem a na ministerstvu během krátké doby řadu věcí výrazně změní," zdůrazňuje Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…