Pehe: Pravice si udělala svůj protitotalitní ústav, a teď se diví

26.03.2013 11:46

Spory kolem Ústavu pro studium totalitních režimů jsou podle Jiřího Pehe ideologizovány. Jakákoliv kritika činnosti Ústavu prý okamžitě vede k obviněním, že je to jen další pokus levice, jak Ústav zlikvidovat. Prvotní příčina kontroverzí kolem protitotalitního výzkumáku přitom leží už v době jeho vzniku.

Pehe: Pravice si udělala svůj protitotalitní ústav, a teď se diví
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na jednání Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

V roce 2007 topolánkovská pravice, opírající se o přeběhlíky (jak poznamenává Pehe), stvořila pro zkoumání totalitní minulosti státní ústav, místo aby tuto činnost raději nechala na nějaké na státu nezávislé instituci. A navíc volbu členů Rady, která na Ústav dohlíží, svěřila Senátu, ve kterém v té době měla na rozdíl od Poslanecké sněmovny spolehlivou většinu.

„Byla to tedy právě ODS, jejíž politici nyní nejvíce varují před údajnou politizací dění okolo ÚSTR ze strany ČSSD, kdo celý projekt zpolitizoval v prvé řadě,“ poznamenává Pehe. Politizace se prý projevila i v takových detailech, jako volba názvu instituce. Místo neutrálního „Ústav paměti národa“ zvolili pojmenování „Ústav pro studium totalitních režimů“, aby jednoznačně zakotvili správný výklad dějin.

„Dnes pravice tedy jen sklízí plody svojí tehdejší mocenské arogance a neporozumění tomu, jak funguje demokracie,“ myslí si Pehe. Chytří hoši kolem Ivana Langera, kteří za tím vším stojí, si prý měli uvědomit, že kopou jámu, do které mohou sami spadnout.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …