Pekárek bude čelit další žalobě. Tentokrát od zastupitelstva Kolína

24.03.2014 20:17

Kolín podá žalobu o náhradu škody v souvislosti s úplatkářskou aférou bývalého poslance Romana Pekárka (dříve ODS). Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo města. Někdejší kolínský místostarosta si odpykává pětiletý trest za korupci spojenou s prodejem městského pozemku. Městu jeho počínáním mohla vzniknout škoda, radnice bude své nároky vymáhat v civilním řízení.

Pekárek bude čelit další žalobě. Tentokrát od zastupitelstva Kolína
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Zastupitelé podání žaloby schválili 22 hlasy, dva byli proti a tři se hlasování zdrželi. „Jako město podáváme žalobu o náhradu škody, zastupitelstvo se sumou jako takovou nezabývalo," řekl ČTK starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

Pokud by radnice žalobu nepodala, mohla být podle Rakušana napadena, že nepostupuje s péčí řádného hospodáře. Na druhou stranu ale město riskuje, že bude muset zaplatit stotisícové soudní poplatky, pokud by ve sporu neuspělo.

Pekárek byl odsouzen k pěti letům za mřížemi

Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci pokutu 250.000 korun a zákaz působení v samosprávě. Podle obžaloby jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než s jakou se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům.

V kauze šlo podle dřívějších informací o to, že Pekárek nabídl v roce 2009 brněnskému podnikateli, že mu zařídí prodej 92.144 metrů čtverečních městských pozemků v průmyslové zóně Kolín-Šťáralka za 15 milionů korun. Tržní cena stanovená znalcem byla podle žalobce nejméně 41 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …