Pekarová jednala s americkým velvyslancem. V květnu jede do Washingtonu

11.03.2023 6:31

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v květnu chystá na návštěvu Washingtonu, kam ji doprovodí podnikatelská delegace. Plán návštěvy patřil mezi témata jejího pátečního jednání s novým americkým velvyslancem v Praze Bijanem Sabetem. Podle Pekarové mluvili i o její chystané březnové cestě na Tchaj-wan.

Pekarová jednala s americkým velvyslancem. V květnu jede do Washingtonu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Markéta Adamová Pekarová nabádá k nošení svetrů v boji proti Putinovi

Pekarová Adamová na jednání ocenila, že Spojené státy mají v Česku po dvou letech plnohodnotného velvyslance. „Pro naše spojenecké vztahy je to velmi důležité,“ řekla ČTK. Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, který na konci roku 2020 oznámil, že se pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby byl post velvyslance USA v Praze neobsazený, Sabet se funkce ujal v polovině února.

V květnu navštíví Pekarová Adamová Washington. „Půjde o parlamentní delegaci, která by měla být složená nejen ze zástupců Poslanecké sněmovny, ale bude doprovázena podnikatelskou delegací. Já budu v jejím čele,“ řekla. Chystá jednání se svým protějškem, dalšími zástupci Kongresu, ale i krajanskou komunitou, která žije v USA. Sabet podle ní přislíbil, že bude ohledně přípravy cesty nápomocen.

Připomněla i parlamentní setkání Krymské platformy, které bude na podzim spolu s ukrajinským parlamentem hostit česká Sněmovna. Platforma sdružuje národní a mezinárodní snahy o osvobození Krymu. „Byli bychom rádi, kdyby se pan předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy v říjnu na tuto velkou akci dostavil,“ uvedla.

Šéfka Sněmovny se chystá za dva týdny na cestu na Tchaj-wan. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. "Bavili jsme se o této cestě a o jejím obsahu, protože je to pro Spojené státy velmi zajímavé," uvedla.

Okrajově se schůzka s velvyslancem dotkla i tématu energetiky, ne však přímo stavby nového jaderného bloku v Dukovanech, která je s ohledem na účast severoamerické společnosti Westinghouse v tendru jednou ze Sabetových priorit v Praze. „Spíš jsme hovořili o tom, jaká je naše zkušenost, kdy jsme byli v rekordním čase schopni proměnit závislost v úplnou nezávislost na ruském plynu,“ řekla Pekarová Adamová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ženy v politice, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewaggie , 11.03.2023 11:29:14
České republiky je možno považovat za naprosto tragickou složku. Snad jedinou výjimkou je paní Konečná z KSČM, jejíž názory lze vesměs plně akceptovat. Nicméně, podle mého soudu je největší katastrofou tupá a arogantní Pekari!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…