Pekarová ukončila řeči: Opoziční obstrukce měly povahu rozbíjení. Bylo nutné, aby většina zasáhla

04.03.2023 14:33 | Ze sítí

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), aktuální předsedkyně Poslanecké sněmovny, po noční schůzi, „ve jménu obhajoby demokracie“ oznámila, že „se bude muset“ změnit Jednací řád Poslanecké sněmovny. A vynadala celé opozici v čele s předsedy opozičních hnutí - Andrejem Babišem (ANO) a Tomiem Okamurou (SPD).

Pekarová ukončila řeči: Opoziční obstrukce měly povahu rozbíjení. Bylo nutné, aby většina zasáhla
Foto: psp.cz
Popisek: Opozice obstruuje ve Sněmovně. Andrej Babiš odmítá opustit řečniště.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) napsala pár řádků k tomu, co se v noci ve Sněmovně dělo. Hned v úvodu upozornila, že „to bude trochu delší“. „Moc mi totiž na naší parlamentní demokracii záleží,“ pravila Pekarová. 

Upozornila, že stávající opozice ANO a SPD už provádí „ne obstrukce, ale destrukci“. Obstrukce do parlamentního systému patří, destrukce nikoli. Tak to vidí Markéta Pekarová Adamová. Zdůraznila, že ctí právo menšiny projevit svůj názor, ale současně platí, že aktuální většina musí mít prostor vládnout a nejpozději v den voleb bude na voličích, aby zhodnotili to, jak vláda vládla.

„Obsah dávno nahradila forma. Dokládá to i množství času, kterou oba předsedové strávili u řečniště: Tomio Okamura 13 a půl hodiny a Andrej Babiš 8 hodin. Ostatně jeden z nich Sněmovnu nazýval posměšně žvanírnou, když ještě sám nesoutěžil o titul největšího žvanila. Časy se mění,“ obula se Pekarová do Okamury a do Babiše.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Bez přestávek obstrukce trvaly takřka 70 hodin.

Pekarová má za to, že Jednací řád Poslanecké sněmovny je v Česku benevolentní a že opozice toho podle jejího názoru „zneužívá“.

„Jednací řád Sněmovny je zákon. Oproti jiným zemím je ten náš velmi benevolentní. Předpokládá vyspělou politickou kulturu, vůli menšiny respektovat většinu. Tato vůle naší opozici bohužel schází,“ posteskla si. „Opoziční obstrukce už měly jen povahu rozbíjení a v takovém momentě, i dle dřívějšího nálezu Ústavního soudu, je nutné, aby většina zasáhla. Proto jsme po věčném jednání přistoupili k omezení řečnické doby. Jakékoliv snahy o dohody vedoucí k hlasování totiž opozice odmítala,“ pokračovala.

Vláda tedy podle jejího názoru má právo zbrzdit, nikoli zrušit valorizaci penzí, pokud vidí, že bez zpomalení by české finance utrpěly vážnou nehodu. A to se také vládní pětikoalici nakonec podařilo. Důchody v příští valorizaci vzrostou o 760 korun, a ne o 1770, což by se stalo bez změny zákona. Jen letos tím stát ušetří přes 19 miliard korun; a desítky miliard korun tím stát ušetří v letech příštích.

„Až přes vyhrocenost situace se podařilo dospět k dohodě na dalším postupu. Jsem ráda, že se nám díky tomu podařilo udělat krok k udržitelnému hospodaření a důchodům pro další generace. Slíbili jsme Vám, že nebudeme lhát, a museli jsme se ekonomické realitě postavit čelem. Zároveň už musí být jasné úplně všem, že změnit jednací řád je naprosto nezbytné. Máme to připravené. A dá se očekávat, že i jeho změna bude opozicí obstruována, protože dohodnout se nechtějí. Ale stejně jako včera – musíme dojít k výsledku. Jen tak se posuneme jako země dál,“ napsala Pekarová Adamová.

Markéta Pekarová Adamová promlouvá

Markéta Pekarová Adamová promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

koalice se zachovala , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 04.03.2023 16:59:25
jako prachsprostý zloděj. Že se nestydí. Já už nemám zapotřebí být solidární vůbec s nikým, byl jsem solidární celý život, téměř od války, byl jsem solidární v 68, v 89. jsem cinkal jako idiot klíčema, přizpůsobil jsem se novým pořádkům, naučil se nové věci. Ví tahle nána, že tady ještě dost dlouho po převratu nebyly mobilní telefony, internet, za mých mladých let dokonce ani kalkulačka? Všechno jsme se naučili, republiku jsme postavili po válce na nohy, utáhli jsme si ty opasky v naději že snad bude lépe a dožili jsme se toho, že nás nakonec nanynka co v životě nesáhla na práci, obere o zákonný nárok na zvýšení důchodu? A vláda včele s premiérem se ožebračeným důchodcům sprostě šklebí do obličeje, jak s námi důchodci pěkně vy je bala.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…