Peníze na munici dávají všichni. Ale dokud nedorazí, Zelenskyj se radovat nebude

07.03.2024 7:20

Agentura Bloomberg píše o Česku a iniciativě nákupu dělostřeleckých granátů mimo EU. Prý je to na dobré cestě, protože Ukrajinci a jejich partneři už prý sehnali skoro všechny potřebné peníze na nákup 800 tisíc granátů. Ukrajinský prezident Zelenskyj konstatoval, že svět má dost zbraní a munice, aby se ubránil ruské agresi a zdůraznil, že Ukrajina tyto prostředky obrany potřebuje ihned. Velitel pozemních sil Ukrajiny Oleksandr Pavljuk popsal, kdy Ukrajinci opět udeří.

Peníze na munici dávají všichni. Ale dokud nedorazí, Zelenskyj se radovat nebude
Foto: Repro X
Popisek: Bedna s dělostřeleckou municí

Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) a další tvůrci české vládní politiky přišli s tím, že se pokusí sehnat pro Ukrajinu co nejvíc munice, prakticky kdekoliv to půjde, aby se podařilo alespoň trochu vypořádat se situací, ve které část republikánů nakloněných kandidátovi na prezidenta Donaldu Trumpovi už celé měsíce v Kongresu USA blokují poslání další vojenské pomoci Ukrajině.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50021 lidí
Český prezident Petr Pavel v únoru na mnichovské konferenci uvedl, že Praha našla mimo Evropu 500 000 155mm granátů a 300 000 122mm granátů, které by mohly být odeslány na Ukrajinu během týdnů, pokud by byly iniciativě přiděleny potřebné prostředky. A agentura Bloomberg tvrdí, že Ukrajinci a jejich spojenci už sehnali na granáty sehnané přes Českou republiku peníze, Peněženky otevřely v Belgii, v Nizozemí, v Kanadě, v Dánsku. Pomoc nakonec přislíbili i Němci a Lotyši.

Závazky znamenají, že granáty by mohly být na Ukrajinu doručeny „během několika týdnů,“ uvedla agentura Bloomberg. „Přesné načasování by záviselo na smluvních a dodacích plánech a mohlo by to proklouznout,“ uvedla dále agentura.

Prezident Volodymyr Zelenskyj řekl 6. března na společné tiskové konferenci s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem, že došlo k „pozitivnímu pokroku, pokud jde o českou iniciativu“. „Ale můžeme hodnotit pozitivní výsledky, až když jsou granáty na Ukrajině,“ dodal Zelenskyj.

„Svět má dostatek systémů a schopností protivzdušné obrany na výrobu zbraní pro obranu. K záchraně životů jsou zde potřeba zbraně. Rozhodnutí jsou potřebná hned – ne jednoho dne, ale pro lidi, kteří každý den a noc snášejí teroristické útoky. Jen minulou noc a jen proti Oděse bylo vypuštěno dvacet Šahídů,“ nechal se také slyšet ukrajinský prezident.

Velitel pozemních ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Pavljuk popsal, kdy Ukrajinci opět udeří. Prý až opět vyčerpají Rusy, k čemuž je podle velitele ukrajinská armáda blízko.

„Pavljuk poznamenal, že podle odhadů zabitých a zajatých lze říci, že Rusové hází na frontu právě mobilizované lidi bez jakékoli přípravy. Dostanou jen krátkou instruktáž a vrhnou se do bitvy. To vše za účelem převzetí iniciativy,“ napsal server Ukrajinská pravda s odvoláním na další zdroje.

Stažené jednotky je podle Pavljuka třeba přeskupit a vytvořit z nich novou údernou sílu proti Rusům. S pomocí těchto úderných sil se poté podaří frontu stabilizovat. Pavljuk o tom nepochybuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …