Peníze od Leyenové. Tomu dali, tomu taky, na toho se nedostalo... Zlobivé Maďarsko skoro na suchu

03.02.2021 20:56

Evropská komise se na svém twitteru chlubí další etapou programu SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency). Jeho prostřednictvím bude i v roce 2021 rozdělovat nemalé peníze na podporu národních schémat k udržení zaměstnanosti. Částky pro jednotlivé státy se ale výrazně liší, a vyvstávají tak různé otázky. Na Maďary se zapomnělo? Ani my si nemůžeme vyskakovat...

Peníze od Leyenové. Tomu dali, tomu taky, na toho se nedostalo... Zlobivé Maďarsko skoro na suchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Z informací na webu Ministerstva financí se můžeme dočíst, že celková výše podpory je maximálně 100 miliard eur. Půjčky mají být dostupné do konce roku 2022. „Nástroj bude fungovat na bázi povinné záruky všech členských států, které umožní Evropské komisi poskytovat půjčky na financování opatření k ekonomické obnově po pandemii. Z programu bude možné využít prostředky na udržení zaměstnanosti (kompenzace mzdových nákladů, tzv. kurzarbeit), přímou pomoc pro OSVČ či nákup zdravotnických pomůcek na pracoviště. Cílem je minimalizovat rizika fungování vnitřního trhu, na kterém je česká exportně orientovaná ekonomika silně závislá,“ píše se na webu Ministerstva financí.

Jak vyplývá z informací Evropské komise, celkem je k uvolnění schváleno 90,3 miliardy eur, ze kterých již patnácti zemím bylo poskytnuto 53,5 miliardy eur. Zbylé prostředky na uvolnění teprve čekají. V jednom z posledních tweetů EK shrnuje, kolik má která země nárok vyčerpat.

Zatím byla pomoc schválena pro 18 zemí. Z dosud odsouhlaseného objemu 90,3 miliardy eur ale takřka polovinu „schramstnou“ Italové se Španěly, konkrétně jde o částky 27,4 a 21,3 miliardy eur. Třetí v žebříčku jsou Poláci s 11,2 miliardy eur. Pro nás je ale zajímavé srovnání se státy o podobné populaci. Zatímco Belgičané, kterých je o 800 tisíc víc než Čechů, mohou dostat až 7,8 miliardy eur, vláda Andreje Babiše má strop zhruba na čtvrtině, přesněji na dvou miliardách. 

 

Řekové, kteří mají obyvatel takřka shodně s Českem, mohou dostat maximálně 2,7 miliardy eur. Na rozdíl od Belgie jde o stát, který má s nezaměstnaností dlouhodobé vážné problémy, přesto má dostat méně než třetinovou sumu. Portugalci, kterých je o 400 tisíc méně než Čechů, mohou získat takřka trojnásobnou sumu, přesně 5,9 miliardy eur. Do srovnání ještě patří přihodit Maďary s populací 9,8 milionu. Těm totiž EK přisoudila v porovnání s těmito státy jen almužnu – 504 milionů eur. Takřka stejně přitom dostane devítisettisícový Kypr, víc dostane i Litva s necelými třemi miliony obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…