Penzijní fondy zatím pro klienty vydělají minimum

29.07.2013 14:20

Penzijní společnosti mají málo klientů. Druhý pilíř důchodové reformy využívá pouze 75 tisíc občanů, a to znamená, že společnosti mají mnohem méně peněz, než předpokládaly. Zhodnotit tyto peníze je pro ně těžké a musí být velmi opatrné. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Penzijní fondy zatím pro klienty vydělají minimum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jiří Hovorka píše, že penzijní společnosti zpočátku mohou peníze svých klientů zhodnotit maximálně na úrovni nejlepších spořících účtů, tedy pod dvěma procenty. Je přitom prý lhostejné, zda si klienti zvolili konzervativní, nebo dynamickou, tedy riskantnější strategii.

Omezené prostředky, které přišly v rámci druhého pilíře do penzijních fondů, určují strategii investic. Aktuálně.cz uvádí, že fondy budou muset déle zůstávat v přechodné investiční strategii, což znamená, že peníze budou ležet na běžných účtech, termínovaných vkladech a dluhopisech.

"Menší objemy spravujeme více konzervativně a to zejména kvůli potřebné diverzifikaci, která je u nižších objemů hůře dosažitelná," potvrdil deníku Insider Michal Ondruška, člen představenstva Raiffeisen investiční společnosti, která spravuje prostředky Raiffeisen penzijní společnosti.

Investice na desítky let

Zástupci penzijních společností zároveň ale zdůrazňují, že minimální výnos v prvním roce či dvou nic podstatného neznamená, protože druhý pilíř je investice na desítky let. Cíl penzijních společností je dostat průměrné výnosy v tomto čase na úroveň zhruba tří procent u konzervativních fondů, pěti procent u vyvážených fondů a sedmi procent u dynamických.

Server Aktuálně.cz se zeptal Pavly Hávové z ČSOB Penzijní společnost, jak dlouho fondům vydrží přechodné investiční strategie. "S ohledem na současný vývoj půjde o rozmezí jeden až dva roky,“ zněla odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …