Perfektně fungující stroj na výrobu úplatků. Server popisuje činnost Davida Ratha

19.04.2013 13:58

V kauze poslance Davida Ratha je obžalováno celkem jedenáct lidí, ale podle informací serveru Lidovky.cz klíčovou roli v korupční činnosti hráli mimo někdejšího hejtmana za ČSSD také někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel Petr Kott.

Perfektně fungující stroj na výrobu úplatků. Server popisuje činnost Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"Pancová společně s Kottem byli těmi, kdo koordinovali a řídili trestnou činnost, a to se souhlasem a s vědomím Ratha, kterého průběžně o všem informovali," přibližuje obžaloba. Poslanec byl o jejich činnosti spíše informován. Pancová měla výsadní postavení, neboť se k ní dostávaly důležité materiály ohledně zakázek ještě před tím, než je projednala krajská rada.

Předem jasný vítěz

Poněkud nejasná je role Petra Kotta. Nikdo z vyslechnutých nedokázal přesně říci, co měl v kauze na starosti. "Navenek vystupoval jako osoba s úzkou vazbou na hejtmana Ratha a osoba mající přehled o investičních akcích v oblasti zdravotnických technologií středočeských nemocnic," přibližuje obžaloba.

Trojice přitom vycházela z plánu krajského rozvoje zdravotnictví, takže obžalovaní věděli, kam v konkrétní dobu upřít svou pozornost. Soutěže o veřejné zakázky pak probíhaly jen na oko. Rath s Pancovou a Kottem předem vybrali vítěze té či oné zakázky a firma následně získala možnost podílet se na zadávací dokumentaci k tendru tak, aby jí vyhovoval. Úplatky ve výši asi deseti procent byly vypláceny ještě před samotnou realizací projektů. Takto mělo být zmanipulováno celkem osm zakázek.

"Společenská škodlivost jednání všech obviněných je velmi vysoká, nejvyšší míra je samozřejmě dána u Petra Kotta, Kateřiny Pancové a Davida Ratha, kteří byli mozky organizovaného páchání této vysoce škodlivé trestné činnosti," konstatuje v závěru obžaloby státní zástupce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…