Petr Hájek: Zažaluji Bohuslava Sobotku. Inspiroval mě Svěrák

10.10.2013 12:21

Šéfredaktor webu Protiproud.cz Petr Hájek vstoupil do předvolební kampaně se svým autorskoprávním nárokem. Podobně jako Zdeněk Svěrák se totiž prý cítí zneužit prostřednictvím svého uměleckého díla. Místo sousloví „metelesku blesku“ se prý jedná o umělecké dílo na jeho chalupě, které si bez dovolení bere do úst předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Petr Hájek: Zažaluji Bohuslava Sobotku. Inspiroval mě Svěrák
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Zdeněk Svěrák se ve známém případu volební hymny bloku Jany Bobošíkové podle Hájka domáhá „zmizení písně z povrchu zemského“ a dál vyhrožuje žalobami, ačkoliv hnutí Hlavu vzhůru! udělalo vstřícný krok a věnovalo jeho kontu Paraple třicet tisíc korun. Navíc se prý jedná o zcela malichernou záležitost oproti skutečné krádeži uměleckého díla, která v kampani hrozí.

Prznitelem je v tomto případě předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a okradeným tvůrcem sám Petr Hájek. Sobotka totiž v rozhovor pro deník Právo pohovořil o nápadu Václava Klause vystoupit z EU, a naznačil, že se možná jedná o důsledek hradních debat s Hájkem a  dalšími blízkými spolupracovníky.

„Naznačil to loňský filmový dokument Apoleny Rychlíkové o Petru Hájkovi (Hájek na zámku, Petr v podzámčí), který zachycuje víkendovou farmu hradního mluvčího s cedulí - Zde končí Evropská unie,“ uvedl k tomu Sobotka.

Podle Hájka se jedná o jednoznačné zneužití uměleckého díla epochálního významu. „Předmětnou ceduli u vjezdu na pozemek opravdu mám – a jsem na ni hrd. Však se na ni také jezdí dívat turisté zdaleka. Dokonce o ní chtěla svého času točit nejen začínající režisérka Apolena Rychlíková, ale i slovutná německá ARD. Je to prostě pro Evropu něco jako postmoderní Mona Lisa. Dílo,“ vyjádřil se o svém výtvoru Hájek.

Celý text Petra Hájka ZDE.

Sobotka jej prý zneužil pro svou předvolební kampaň. Proto se hodlá inspirovat u autorské kapacity Zdeňka Svěráka a Sobotku zažalovat. „Půjde o velké prachy,“ slibuje. Jedná se totiž, jak vyplývá z výše uvedeného, o umělecké dílo evropského významu.

„Napadá mě ale, že v jistém případě bych možná přistoupil na smírné mimosoudní řešení: Pokud Bohuslav Sobotka dobrovolně zmizí z povrchu,“ navrhuje v duchu Svěrákova požadavku. A úplně mu prý postačí, pokud zmizí z politického života. Po povrchu zeměkoule ať si prý chodí klidně dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…