Petr Lachnit: Olympijské nehry. Nikde není vítán host, který nejprve zkritizuje dům, pak jídlo a nakonec hostitele

23.02.2014 11:05

„Myšlenka novodobých olympijských her se inspirovala antickým Řeckem. Olympiáda v Řecku, rozděleném tehdy do mnoha městských států, byla velkolepou sportovní i kulturní událostí pro celý poloostrov. Úcta, které se tehdejší hry těšily, se nejsnáze dokladuje tím, že po dobu her nastal klid zbraní v celém Řecku,“ píše ve své na výsost aktuální úvaze 1. zástupce starosty městské části Praha 5, JUDr. Petr Lachnit. A pokračuje…

Petr Lachnit: Olympijské nehry. Nikde není vítán host, který nejprve zkritizuje dům, pak jídlo a nakonec hostitele
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Čestné zápolení bylo tehdejším ideálem. Zajímavé je, že přes tehdejší vynikající znalost účinků léčivých, jedovatých a povzbuzujících rostlin, jsem nikdy neslyšel o žádné dopingové aféře.

Coubertinovy ideály byly obdobné. Počátky novodobých her byly zřejmě takové. Možná i proto, že byly poměrně skromné. Jak stoupala jejich prestiž, přibývalo afér. První skutečně velkolepé hry byly v roce 1936 v Berlíně. Současně o nich můžeme hovořit jako o prvním politickém zneužití této sportovní myšlenky. Náhoda? Zdá se, že spíš zákonitost.

Po druhé světové válce se nějakou dobu zdálo, že se lidstvo vrátí k olympijským ideálům. Opravdu jenom zdálo. Londýn, Helsinky, Melbourne, Řím, Tokio. Pokud tam byly nějaké problémy, byly z dnešního pohledu naprosto zanedbatelné. Politický neklid se trochu projevil v Mexiku, ale stále v toleranci. Pak přišel Mnichov 1972. Teroristický útok na izraelské sportovce. Jako by se tím započala nová historie olympijských her. V rozděleném světě se dostávala olympijská myšlenka stále pod větší politické tlaky. Současně s tím přibývalo a stále přibývá nekalých sportovních praktik, dopingových afér. Za největší nepochopení olympijské myšlenky považuji bojkot her. Moskva, Los Angeles. Jakoby mocní tohoto světa nechtěli soutěžit ve sportovních disciplínách, ale v aroganci. Vše, co děláme my, je dokonalé. Vše, co dělají druzí, má jenom chyby a nedostatky.

Tak bohužel vypadá olympijská myšlenka také v podání části českých médií. V Soči je všechno špatně. A všechno zavinila ruská politika. Jako by si tito čeští novináři nevšimli, že tím už nebojují proti socialismu. Rusko už dlouho nebuduje socialismus. Je to kapitalistický stát se všemi výhodami a problémy kapitalismu.

Žádná olympiáda není bez problémů. Nebude to ani v Soči, ani jakákoli další. Jenom nechtějme rozleptat podstatu her posměvačnou kritikou. Nikde není vítán host, který nejprve zkritizuje dům, pak podávané jídlo a nakonec hostitele. Pokud se tak bude chovat, musí počítat s tím, že se mu to vrátí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…