Petr Robejšek prozradil, na co zajde naše civilizace

30.04.2016 19:32

Analytik Petr Robejšek zveřejnil na svém blogu na serveru Aktuálně.cz slova, jež přednesl na oslavě 25. výročí Ernst and Young na českém trhu. Týkala se vývoje v Evropě a v Česku.

Petr Robejšek prozradil, na co zajde naše civilizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

Ve své přednášce se Robejšek pokusil podle svých slov nastínit příznaky a tendence historického zlomu, o němž si myslí, že bude olivňovat dlouhodobý vývoj. „Používám metaforickou formulaci ‚stopy budoucnosti‘, protože chci vyjádřit, že hovořím o něčem, co bylo a co bude zároveň, tedy o něčem trvalém,“ podotýká.

Podle jeho názoru se západní civilizace dostala do myšlenkové slepé uličky. „Mapujeme a hodnotíme svět podle kritérií nebo spíše stereotypů, které jsou svou jednorozměrností zavádějící,“ uvedl s tím, že důležité jsou především čas, prostor a množství.

V této souvislosti dále uvedl, že urychlování procesu je jedním z nejdůležitějších zdrojů chyb či že představa, že je dobré ovládat co největší prostor, vede ke zvyšování komplexity, a tím pádem je zdrojem poruch.

„Představa, že více je spíše lépe než méně. ‚Více vyřeší všechno.‘ Od tohoto přesvědčení se odvozuje kupříkladu představa, že naše vědění je kumulativní, tj. že budeme vědět stále více, a díky tomu budeme moci stále dokonaleji řídit procesy. Ve skutečnosti však navršování, a to nejenom vědění, rozhodování spíše komplikuje,“ zmínil poté k množství.
 
Původní text ZDE.
 
„Všechna tato zaběhaná měřítka byla dlouhou dobu velmi účelná. To se však v posledních letech mění, a proto hovořím o slepé uličce našeho myšlení o ekonomice a politice. Dokonce bych řekl, že trvání na dosavadních definicích těchto tří měřítek může být dnes a v budoucnosti škodlivé,“ doplnil vzápětí analytik. Hlavní výzvou budoucnosti bude podle jeho názoru spíše nepořádek. 
 
„Univerzální algoritmus modernity obecně používaný k řešení problémů zní: přesněji, detailněji, úsporněji a rychleji. To je podstata eficience. Její zvyšování velmi dlouho a velmi dobře fungovalo. V 70. letech minulého století se eficientní řešení přelila z ekonomiky do politického myšlení (deregulace a privatizace), do řízení společnosti vůbec a přispěla k tomu, že se západní civilizace dopracovala až na dnešní vysokou úroveň,“ doplnil.
 
Daň za eficienci je podle Robejška rostoucí složitost systému, protože snaha kontrolovat ve jménu eficience co nejvíce proměnných otevírá volné pole pro nekonečné množení norem.
 
„Převážnou část historie lidstva se jeho snažení točilo okolo nedostatku zboží. V posledním století však lidé vyvinuli velice výkonný průmysl a od té doby žijeme ve světě nadprodukce. V ekonomickém a sociálním slova smyslu je dnes naším hlavním problémem otázka, co ještě potřebujeme,“ doplnil Robejšek.
 
Závěrem Robejšek uvedl, že západní civilizace stojí před dvěma zásadními úkoly – jak stabilizovat společnost a jak organizovat a řídit společnost. 
 
„Zánik úspěšné civilizace hrozí, když a protože se její členové věnují více zábavě než svým dětem. Zdá se mi, že má-li mít západní civilizace budoucnost, tak by tato měla patřit disciplinovanosti, odpovědnosti, pragmatismu, tvrdé práci, obětem, víře a renesanci základních hodnot. To vše jsou z minulosti pramenící stopy naší budoucnosti. Sám za sebe mám sice jasno, ale vím také, že toto řešení není ani populární, ani rychle proveditelné a ani ne nepochybně a jednoduše ekonomicky výnosné. Možná však, že žádné jiné neexistuje,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…