Petr Robejšek rozebral německé volby: Merkelová utrpěla debakl, jen to nepřizná. A tažení odpůrců migrace zdaleka nekončí...

14.03.2016 20:08

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl česko-německý politolog Petr Robejšek. S moderátorkou Helenou Šulcovou mluvili o výsledku voleb v Německu, o budoucnosti kancléřky Angely Merkelové, úspěších AfD a dohodě mezi EU a Tureckem.

Petr Robejšek rozebral německé volby: Merkelová utrpěla debakl, jen to nepřizná. A tažení odpůrců migrace zdaleka nekončí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

Podle Robejška je výsledek německé CDU zčásti způsobený migrační politikou Angely Merkelové. Proč však vyhrály i strany, které drží podobnou politiku jako Merkelová, je jednoduché. Mají totiž charismatické vůdce, což je v Německu velmi nevídané.

Merkelová si stále stojí za svým, Robejšek si myslí, že je to kvůli tomu, že podlehla představě, že má pravdu, protože jí to tvrdí její okolí. „To jí ani nelze vyčítat, to je, řekněme, psychologický fenomén, který se zřejmě zmocní každého,“ podotkl a dodal, že překonat tuto představu dokáže pouze tehdy, když přijde o úřad.

„Ten fenomén dobře známe, známe ho z Československa, České republiky, všichni byli vlastně v rezistenci vůči komunistům, až když ztratili moc,“ řekl politolog. Zatím však v Německu taková situace nenastala, pozice Merkelové je však výrazně slabší, než byla. „Pojem pro výsledek CDU je debakl,“ komentoval Robejšek výsledek německých voleb.

„Tím, jak oslabila v Německu, je samozřejmě mnohem slabší i na evropské scéně,“ komentoval současný mocenský status Merkelové a dodal, že nejpravděpodobnějším nástupcem ve funkci kancléře je ministr financí Wolfgang Schäuble. Robejšek následně dodal, že doufá, že v Německu nedojde k nějakému atentátu, který by pak zcela změnil situaci.

„Já bych si je odpustil vůbec, protože tyhlety nálepky pravice, levice už před delší dobou ztratily význam,“ okomentoval označení strany Alternativy pro Německo (AfD). „Tahleta strana je strana protestní, strana monotematická, a když jí to někdo vyčítá, tak má krátkou paměť, protože když začínali Zelení, byli také takhle monotematičtí,“ řekl Robejšek s tím, že každá nová strana musí být monotematická, aby zaujala. Poznamenal však, že byla mnohem vyšší volební účast než dřív.

„Bezesporu nespokojenost s kurzem, který vedou ty etablované strany,“ řekl Robejšek, že to byl právě vztek na to, že vlastně není koho v Německu volit, který vyhnal více lidí k volbám.

Celý pořad zde.

„Tak abych to řekl hodně populisticky, jenom se ptám, jak dlouho máme čekat, a hlavně ženy, jak dlouho mají čekat a strpět opakování toho, co se dělo v Kolíně, než se zintegrují,“ řekl Robejšek s tím, že se němečtí občané včetně jeho samého obávají velkého množství těžko identifikovatelných lidí, kteří přicházejí z jiného kulturního prostředí.

AfD podle něj profitovala i z kritiky médií, kterým zřejmě mnozí občané již přestávají věřit, a proto ji následně volí. Jelikož jednají v rozporu s tím, co jim oficiální kanály tvrdí.

„No já myslím, skoro na 99 % nebude přijata,“ okomentoval Robejšek dohodu EU a Turecka. „Já bych řekl, že je to víceméně německo-turecká dohoda,“ poznamenal a dodal, že by jej to absolutně nepřekvapilo. Vlastně by se podle něj z dlouhodobého hlediska nezměnilo vůbec nic, ale Merkelová by si zachovala tvář.

Vzestup Marine Le Penové, Donalda Trumpa, Mariána Kotleby a spousty dalších má podle Robejška na svědomí fakt, že se obecně ignorují různé skutečnosti, které však nyní vyplouvají na povrch, a nahrávají tak těmto novodobým politikům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…