Přijďte na Hrad, dostanete důchodcovskou slevu, zval Ovčáček Schwarzenberga. A toto mu po nás kníže vzkázal

14.03.2016 16:55

„Prezident Miloš Zeman by se kauzou Čapí hnízdo zabývat měl, týká se čelného představitele vlády,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg. Uvedl to v reakci na pondělní tiskovou konferenci mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, podle nějž se Miloš Zeman bude zabývat jen případy přesahujícími miliardu korun. Pozvání na Pražský hrad však odmítl, dělal tam prý léta správce.

Přijďte na Hrad, dostanete důchodcovskou slevu, zval Ovčáček Schwarzenberga. A toto mu po nás kníže vzkázal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Karel Schwarzenberg uvedl, že Miloš Zeman by se Čapím hnízdem zabývat měl. „Sice chápu, že se chce prezident věnovat větším částkám, ale pokud se to týká čelného představitele vlády, tak by ho to mohlo a mělo zajímat a měl by podle toho jednat,“ sdělil. Na otázku redakce, zda je kauza Čapího hnízda závažná natolik, aby měl Andrej Babiš zvažovat rezignaci, odpověděl kladně. „Samozřejmě, nicméně jsme se bohužel věci, které jsou v západním, civilizovaném světě obvyklé, ještě nenaučili. Uměli jsme to za první republiky, bereme podobné záležitosti jako maličkosti, a to je neštěstí,“ a připomněl událost, kdy prezident Tomáš Gariggue Masaryk nepodal jednomu ze členů vlády ruku a ten kvůli tomu odstoupil z funkce.

Schwarzenberg k Savčenkové: Unesli ji z Ukrajiny a začali soudit. To se nedělá

Čestný předseda TOP 09 reagoval také na případné zpřísnění sankcí proti Rusku. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek totiž řekl, že sankce proti Rusku by mohly být zpřísněny, pokud bude Moskva nadále věznit ukrajinskou poslankyni a válečnou letkyni Nadiju Savčenkovou. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pak vysvětlil postoj Miloše Zemana, který odmítá jakékoli další sankce proti Rusku nebo jejich zpřísnění kvůli neúčinnosti. Karel Schwarzenberg by naopak se zpřísněním souhlasil. „Zajisté, protože jestliže se nějaký režim chová nelidsky, musí být potrestán. Oni ji unesli z Ukrajiny a začali soudit, takže je to jednoznačné. Jde o poslankyni, tohle se nedělá. Souhlasím se zpřísněním a vše, co ji na svobodu dostane, vítám,“ sdělil Schwarzenberg s tím, že sankce přece jenom fungují lépe, než si lidé myslí.

Schwarzenberg: Na Pražském hradu jsem léta správcoval, pozvánku nepřijmu

Naopak nápad Andreje Babiše udělat předčasné volby o pár měsíců dříve kvůli pohodlnějšímu schvalování rozpočtu za dobrý krok nepovažuje. „Normální je termíny voleb dodržovat. Pokud předčasné volby prosadí, nebude to katastrofa, ale jsem toho názoru, že zákony se mají dodržovat, a ne porušovat, protože se to nehodí,“ popsal Karel Schwarzenberg.
Jiří Ovčáček na dnešní pravidelné tiskové konferenci zároveň prohlásil, že Schwarzenbergovi adresuje pozvánku na prohlídku Pražského hradu. Důvodem je tvrzení bývalého předsedy TOP 09, že je Pražský hrad z bezpečnostních důvodů uzavřen v den, kdy místo navštívilo na osmnáct tisíc lidí. „Tímto mu adresuji pozvánku na prohlídku Pražského hradu za zlevněné důchodcovské vstupné,“ poznamenal Ovčáček. Karel Schwarzenberg vysvětlil, že šlo o o nepřesné vyjádření. „Napsal jsem, že byl uzavřen, ale myslel jsem tím, že byli všichni u vstupu legitimováni, a to byli. Já znám Pražský hrad velice dobře, neboť jsem ho několik let spravoval, takže pozvánku tohoto pána nepřijmu,“ dodal Schwarzenberg.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …