Petříček vyzval Turecko k zastavení vojenské akce v Sýrii

14.10.2019 11:46

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes zopakoval tureckému velvyslanci, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii. Vyzval Turecko k zastavení vojenské akce. Uvedl to v komentáři, který ČTK poskytl tiskový odbor ministerstva zahraničí. S velvyslancem Petříček mluvil také o tom, že se nedaří omezit vojenské akce pouze na kurdské bojovníky, ale umírají i civilisté.

Petříček vyzval Turecko k zastavení vojenské akce v Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Turecko zahájilo operaci v příhraničí Sýrie ve středu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté vyzval Ankaru k zastavení vojenské akce, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a dalšími evropskými zeměmi svolala Radu bezpečnosti OSN. Ta se ale na svém čtvrtečním zasedání na společném prohlášení k turecké ofenzivě neshodla. Český premiér Andrej Babiš (ANO) soudí, že Evropa kromě výzev a odsouzení neudělala nic.

Petříček se s velvyslancem Ahmetem Bigalim sešel ráno před odletem na radu ministrů zahraničních věcí Evropské unie v Lucemburku, jejímž hlavním tématem podle ministra bude další postup EU. „Panu velvyslanci jsem osobně zopakoval, že prioritou EU je diplomatické řešení situace v Sýrii a že další konflikty nepřispívají ke stabilitě regionu. Vyzval jsem tímto Turecko k zastavení vojenské akce, apeloval jsem na diplomatické řešení. Pouze okamžité příměří může dát prostor pro taková jednání,“ uvedl ministr.

S velvyslancem také hovořil o tom, že po útocích umírají i civilisté včetně lidskoprávních aktivistů. „Další desítky tisíc lidí musely opět opustit své domovy. Toto není cesta, jak válku v Sýrii ukončit,“ poznamenal Petříček. Velvyslanci rovněž připomněl rozdílný pohled Česka a Turecka na vnímání Kurdů. „Pro EU a USA jsou to spojenci, kteří pomohli porazit tzv. Islámský stát,“ dodal ministr.

Babiš v neděli po schůzce expertního týmu prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech před novináři tureckou operaci v Sýrii znovu odsoudil. Evropa podle něj kromě výzev a odsouzení vojenské akce neudělala nic. Předseda vlády je přesvědčen o tom, že situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem světové mocnosti aktivně vyjednávaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …